În seara zilei de joi, 19 octombrie 2023, Papa a prezidat o întâlnire de rugăciune în prezența participanților la Sinod și a numeroșilor credincioși veniți în Piața „Sfântul Petru” din Roma. În același timp, a dorit ca celebrarea să aibă loc lângă sculptura „Îngeri neștiutori” din Piața Sfântul Petru, care reprezintă în mod simbolic toate persoanele care își părăsesc casele și țările în căutarea unui viitor mai bun.  
 
„Drumul de la Ierusalim la Ierihon nu a fost un drum sigur, la fel cum nu sunt sigure nici astăzi numeroasele rute migratorii care traversează deșerturi, păduri, râuri și mări. Câți frați și surori se află astăzi în aceeași condiție ca și călătorul din parabolă? Câți sunt jefuiți, dezbrăcați și bătuți de-a lungul drumului? Ei pleacă înșelați de traficanți fără scrupule. Sunt apoi vânduți ca monedă de schimb. Sunt răpiți, întemnițați, exploatați și înrobiți. Sunt umiliți, torturați și agresați. Mulți mor fără să ajungă vreodată la destinație”. 
 
Papa Francisc a făcut un apel puternic pentru primirea refugiaților: „Asemenea Bunului Samaritean, suntem chemați să fim aproape de toți călătorii de astăzi, să le salvăm viețile, să le vindecăm rănile, să le alinăm durerea”. 
 
De asemenea, Papa nu a omis să facă apel la liderii națiunilor pentru a fi atenți la acest fenomen: „Este necesar să fie înmulțite eforturile pentru a combate rețelele criminale, care speculează pe seama viselor migranților. Dar este la fel de necesar să semnalăm rute mai sigure: trebuie să ne angajăm să extindem canalele regulate de migrație”. 
 
Printr-o lungă tăcere, Papa Francisc a dorit să îi amintească pe toți cei care nu au reușit să ajungă, care și-au pierdut viața de-a lungul diferitelor rute de migrație și pe cei care au fost folosiți, înrobiți". 
 
Reamintim că Dieceza de Chișinău este în continuare implicată în primirea și asistența refugiaților ucraineni, prin intermediul fundațiilor Caritas, Ioan Paul II, Casa Providenței, Regina Pacis, Don Bosco, Optima Fide și mai multor parohii.

C. L.