Sâmbătă, 25 februarie, și duminică, 26 februarie 2023, episcopul Anton Coșa a vizitat Parohia de rit oriental „Adormirea Maicii Domnului” din Chișinău. Întâlnirea cu credincioșii a început sâmbătă dimineața, când episcopul a fost întâmpinat de Pr. Igor Plevschi și comunitatea parohială.

PS Anton s-a întâlnit, de asemenea, cu membrii Consiliului pastoral parohial și ai Consiliului pentru probleme economice, a discutat cu membrii grupurilor catehetice pentru tineri și cupluri, precum și cu membrii mișcării „Mame în rugăciune”. Îndemnul episcopului a fost ca toți să participe cât mai mult la viața comunității, sprijinindu-l pe paroh în slujirea sa, atât din punct de vedere material, cât și spiritual. PS Anton a amintit și evidențiat că parohul, împreună cu comunitatea, lucrează la amenajarea noului lăcaș de cult.

Duminică, episcopul a fost prezent la sfânta Liturghie de rit oriental, prezidată de Pr. Igor Plevschi și la care au participat numeroși credincioși.

În timpul celebrării, PS Anton a venit cu un mesaj de încurajare pentru o viață de credință, dar și pentru participarea mai activă la viața comunității, pornind de la cuvântul lui Dumnezeu și în special de la cele trei învățături din scrisorile sfântului Paul către comunitățile creștine.

„Toate aceste comori sunt și acele arme ale luminii de care avem nevoie în lupta noastră de fiecare zi pe care o avem de dus cu cel Rău”.

Comunitatea greco-catolică a celebrat duminica ce precede începutul Postului Mare, conform calendarului său liturgic. Cu această ocazie, episcopul a reamintit credincioșilor că Postul Mare va fi un timp de mai mult angajament: „Iubiți credincioși, doar câteva ore vă despart de Postul Mare, pe care vi-l doresc plin de roade. Iar pentru a aduna aceste roade, nu uitați de cele trei sfaturi ale sfântului Paul și cele trei rețete ale lui Isus”.

În timpul vizitei pastorale, nu a lipsit comemorarea victimelor războiului din Ucraina, iar PS Anton a ascultat cu atenție mărturiile de suferință ale unora din credincioșii prezenți la liturghie.

Vizita pastorală s-a încheiat cu un moment bucurie și fraternitate, și cu certitudinea de a fi parte vie și rodnică în credință în cadrul comunității ecleziale din Moldova.

C. L.

Link galerie foto