Vast, dar și rodnic, a fost programul vizitei pastorale pe care episcopul Anton Coșa a efectuat-o în Parohia „Sfânta Treime” din Tiraspol.
 
Întâmpinat încă de la primele ore ale dimineții de sâmbătă, 11 martie 2023, de către Pr. Piotr Kuszman și Pr. Zdisław Smiertka, împreună cu credincioșii, PS Anton Coșa s-a întâlnit cu membrii Consiliului pastoral parohial, stabilind un dialog deschis și sincer, dar mai ales cu acel spirit sinodal asupra căruia atât parohia, cât și episcopul au insistat atât de mult, inclusiv pentru ca acesta să fie un punct de referință în cadrul vizitei pastorale. Trebuie amintit că în scrisoarea prin care a anunțat începutul vizitei pastorale, episcopul a accentuat tocmai acest principiu al sinodalității ca metodă de întâlnire cu toate comunitățile parohiale.
 
Era foarte important, după cum a comentat episcopul, „să se întâlnească cu laicii care lucrează în parohie, să le asculte mărturiile și, de asemenea, să înțeleagă bucuria de a fi în slujba comunității, alături de parohul lor”.
 
„Am găsit o comunitate foarte atentă la viața parohiei, dispusă să participe, dedicată rugăciunii liturgice și personale. Este o comunitate care privește mereu înainte și este gata să pună în aplicare și noi proiecte de caritate și de evanghelizare”, a comentat PS Anton Coșa.
 
Restul vizitei s-a desfășurat conform programului, de la întâlnirea cu bolnavii la întâlnirea cu copiii de la centrul de plasament, precum și cu credincioșii și grupurile caritabile și de rugăciune.
 
Episcopul a celebrat două sfinte Liturghii, sâmbătă după-amiaza și duminică dimineața, adresând comunității cuvântul său de învățătură și încurajând credincioșii la un parcurs tot mai intens în viața de credință și mai ales în caritate, conștienți fiind că trăim vremuri dificile.
 
De asemenea, episcopul a avut ocazia de a împărtăși câteva momente de fraternitate cu comunitatea preoților dehonieni, care-și desfășoară slujirea în Decanatul de Transnistria.

C. L.

Link galerie foto