În cadrul pastorației familiilor din dieceza noastră, în acest an a fost organizată și a avut loc cea de-a doua Întâlnire Diecezană a Familiilor. Tema întâlnirii a fost „Familia creștină – participare responsabilă la misiunea Bisericii” (Ioan Paul al II-lea, „Familiaris consortio” 50).
Ne face plăcere să vă prezentăm un interviu cu părintele Alexei Yandushev-Rumyantsev, distinsul vorbitor principal al acestei Întâlniri Diecezane a Familiilor.
Pr. Rumyantsev, cunoscut pentru înțelepciunea sa profundă și abordarea plină de compasiune, a fost o lumină călăuzitoare pentru multe familii care tind spre creșterea spirituală și unitate. Înțelegerea sa profundă a provocărilor și bucuriilor cu care se confruntă familiile în lumea de astăzi face din el o voce valoroasă în comunitatea noastră.
Părinte Alexei, ați putea să ne vorbiți pe scurt despre dumneavoastră: cine sunteți și de unde veniți, care este biografia dumneavoastră? Despre activitatea și munca dumneavoastră actuală.
Numele meu este părintele Alexei Yandushev-Rumyantsev, sunt un preot catolic rus care își desfășoară slujirea pastorală în Milano și provincia sa. În prezent, slujesc într-o parohie cu șapte biserici și, de asemenea, sunt capelan într-una dintre cele mai mari clinici din vecinătatea orașului Milano. Înainte de aceasta, am slujit în Rusia și în Elveția. După seminarul din Sankt Petersburg, mi-am continuat formarea teologică la Roma, la universitățile pontificale Gregoriana și Lateran. Înainte de a decide să devin preot, mi-am susținut teza în genetică. Mărturisesc că în slujirea mea actuală beneficiez de ambele domenii de cunoaștere: teologia și biologia. Omul este suflet și trup, iar un preot adevărat nu trebuie să neglijeze niciuna dintre dimensiunile persoanei umane.
Cum ați descrie Biserica din Moldova de la ultima dvs. vizită la Chișinău? Au existat schimbări sau evoluții semnificative pe care le-ați observat?
Iubesc Moldova de când eram copil, de pe vremea când obișnuiam să numim țara voastră minunată cu un popor minunat: „Moldavia”. Cu și mai mare bucurie am venit aici pentru prima dată în 2014, pentru a preda la Academia Teologică a diecezei dumneavoastră. Revenind acum, în 2024, văd Biserica din Moldova întinerită, activă, sincer preocupată de bunăstarea spirituală a poporului lui Dumnezeu. Desigur, toate aceste aspecte ale misiunii Bisericii erau vizibile acum aproape 10 ani în urmă, dar acum situația s-a schimbat: lumea nu mai este ce a fost, iar creștinii care trăiesc în ea nu trebuie să-și piardă identitatea de fii și fiice ale lui Cristos, singurul Mântuitor al omului și al lumii. Cu fiecare an care trece, această vocație este din ce în ce mai atacată de forțe și ideologii foarte îndepărtate de morala creștină. Și tocmai în această situație dificilă văd Biserica Catolică din Moldova deloc indiferentă, gata să inspire credincioșii la această, am putea spune, ispravă de a-i fi fideli lui Dumnezeu în viața lor de zi cu zi. Dorința constantă de a veni în ajutor, de a fi o forță reală în fața pericolului și de a fi gata să răspundă la toate provocările actuale ale timpului nostru caracterizează favorabil și plăcut Biserica Catolică din Moldova.
Ce aspecte sau evenimente din timpul Întâlnirii Diecezane a Familiilor v-au impresionat în mod deosebit? Ați putea detalia ce v-a impresionat în mod deosebit în timpul acestui eveniment?
Aș dori să spun că am acceptat cu mare entuziasm invitația de a participa în calitate de vorbitor la Întâlnirea Familiilor organizată de Oficiul pentru Pastorația Familiilor. Mi-au plăcut multe lucruri, dar m-a încurajat în mod deosebit dorința sinceră, interesul real al participanților și al ascultătorilor pentru subiectele abordate, și anume: familia, credința în familiile noastre, creștinismul și viața de cuplu. Am putea vorbi despre aceste subiecte mult timp și sper că această minunată inițiativă a Bisericii dumneavoastră va continua: tema căsătoriei creștine și a familiei ca atare este inepuizabilă. Noile provocări și viziunea schimbătoare a familiei în societatea seculară, precum și fidelitatea conjugală, indisolubilitatea căsătoriei, procrearea și multe altele, toate necesită o rezolvare imediată și aprofundată, iar baza pentru noi este Cristos însuși și învățătura sa divină despre căsătoria dintre un bărbat și o femeie.
Aș dori, de asemenea, să menționez organizarea excelentă a acestei întâlniri: punctualitatea, grija până la cel mai mic detaliu, cooperarea rodnică a preoților, persoanelor consacrate și laicilor, atitudinea prietenoasă și ospitalitatea – aceasta este doar o mică parte din ceea ce aș dori să subliniez, povestind despre ceea ce mi-a plăcut în mod deosebit la această întâlnire a familiilor. Și, desigur, tema în sine!
Părinte, ați putea rezuma pe scurt conținutul prezentării dvs. la întâlnirea diecezană? Care au fost câteva dintre punctele-cheie sau temele pe care le-ați abordat?
La întâlnire familiilor am avut misiunea interesantă și în același timp responsabilă de a dezvălui auditoriului baza teologică și apoi de a prezenta într-un limbaj accesibil fundamentul dogmatic al învățăturii Bisericii despre familia creștină ca participare responsabilă la misiunea Bisericii. Aceste aspecte se bazează pe cuvântul lui Dumnezeu și pe învățătura Bisericii, care a fost modelată de-a lungul secolelor prin cooperarea, sub inspirația divină, dintre a harul lui Dumnezeu și a rațiunea umană. Voința lui Dumnezeu nu este efemeră și nici nu poate fi interpretată în funcție de ideologie, idei politice sau preferințe personale. Învățătura lui Cristos este absolută, clară și neschimbătoare. Nu credința este cea care trebuie să mulțumească lumea pentru a-i fi pe plac, ci lumea trebuie să vadă în cele din urmă în credință singura cale de a-i fi pe plac lui Dumnezeu și de a găsi mântuirea în el.
Principalele puncte ale prezentării mele au fost aspecte pur teologice precum specificul învățăturii noastre catolice cu privire la căsătorie, locul căsătoriei în planul lui Dumnezeu pentru umanitate și în istoria mântuirii, problema indisolubilității căsătoriei și tot ceea ce decurge din aceasta. Bineînțeles, nu am putut să nu abordez principala problemă legată direct de tema centrală a acestei întâlniri anuale: locul și rolul familiei în misiunea de evanghelizare a Bisericii. Ca o mamă iubitoare, Biserica își învață copiii să ducă lumina lui Cristos în lume și, adesea, această misiune nu este atât de mult o chestiune de predică verbală, ci de mărturie prin propria viață de familie. Nu degeaba se spune că cel mai bun mod de a predica credința este prin exemplul personal. Familia creștină, fidelă lui Dumnezeu și Bisericii sale, unită în credință și iubire și aducătoare de roade, este chintesența și miezul participării sale la misiunea Bisericii Catolice în lumea de astăzi!
În numele familiilor noastre, vă mulțumim pentru participarea la întâlnirea noastră, pentru raportul dumneavoastră și pentru acest interviu. Vă dorim binecuvântarea Domnului în toate activitățile dumneavoastră.
Vă mulțumesc.
Oficiul Pastoral pentru Familii al Diecezei de Chișinău