Maica Iubirii divine este un titlu acordat sfintei Fecioare Maria, Maica lui Isus, în Biserica Catolică. Ea poartă acest titlu pentru că a fost aleasă, iubită de Dumnezeu și umbrită de Duhul Sfânt că sa fie Mama Fiului lui Dumnezeu. Prin această alegere dumnezeiască – și un motiv mai mare decât acesta nu vom găsi nicăieri – ea divine „Maica Iubirii divine”. Totul se cuprinde în alegerea sa sfântă. Până azi răsună în toate bisericile de pe acest pământ salutul arhanghelului Gabriel adresat Mariei: „Bucură-te, o, plină de har!”. Într-adevăr, harul lui Dumnezeu a învăluit-o, de aceea cu mândrie putem s-o invocăm drept, „Maica Iubirii Divine”, acea iubire care este revărsată peste noi prin mijlocirea Mariei, iar, prin „da„-ul ei, suntem și noi renăscuți drept copiii iubiți de Dumnezeu.
 
Aș dori cum să vă citesc ce a spus Papa emerit Benedict al XVI-lea când a vizitat Sanctuarul Mariei, Maica Iubirii divine: „În acest sanctuar o venerăm pe preasfânta Fecioară Maria cu titlul de Maica Iubirii divine. Astfel, este pusă lumină deplină legătura care o unește pe Maria de Duhul Sfânt, de la începutul existenței sale, când, în zămislirea ei, Duhul, iubirea veșnică a Tatălui și a Fiului, și-a făcut locuință în ea și a ferit-o de orice umbră a păcatului; apoi, când același Duh a făcut să se zămislească în sânul ei Fiul lui Dumnezeu; apoi, iarăși, pe tot parcursul vieții sale, de-a lungul căreia, cu harul Duhului, s-a realizat pe deplin cuvântul Mariei: „Iată, slujitoarea Domnului”; și în sfârșit când, prin puterea Duhului Sfânt, Maria a fost ridicată ca cer cu toată umanitatea ei concretă, alături de Fiul în slava lui Dumnezeu Tatăl. Maria este rodul și semnul iubirii lui Dumnezeu față de noi, în gingășia și îndurarea sa.
 
Spune Sfântă Scriptură: „atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât ni l-a dat pe Fiul său, unul născut” (cf. In 3,16) prin Fecioara Maria. De aceea, să ne adresăm ei spunând: „Ajută-ne, Maică a Iubirii Divine, să ne conformăm voinței Tatălui și să facem ceea ce ne spune Isus, care a luat asupra sa suferințele noastre și s-a împovărat cu durerile noastre ca să ne conducă, prin cruce, la bucuria învierii. Sub ocrotirea ta alergăm, sfântă Născătoare de Dumnezeu, nu ne disprețui rugăciunile în nevoile noastre, ci ne mântuiește pururea de toate primejdiile, Fecioară slăvită și binecuvântată!”.
 
O, Marie, Maica Iubirii divine, roagă-te pentru noi. Amin.
 
Pr. Vivian Furtado