În fiecare zi din afara Timpului Pascal, ne rugăm Îngerul Domnului, rugăciunea care vrea să ne amintească despre începuturile împlinirii promisiunilor divine din Vechiul Testament, și anume despre întruparea Fiului lui Dumnezeu în sânul Fecioarei Maria, eveniment pe care îl sărbătorim la Buna Vestire, când îngerul Domnului i-a vestit Mariei și ea a zămislit de Duhul Sfânt, Cuvântul făcându-se trup și locuind între noi (cf. In 1,14). Pentru ce această împlinire a vechilor profeții? Sfântul Atanasiu de Alexandria, pe care îl sărbătorim astăzi, răspunde astfel: „Dumnezeu s-a făcut om pentru ca omul să devină dumnezeu”.
Astăzi doresc însă să mă refer nu atât la importanța Bunei Vestiri pentru istoria mântuirii, ci la ceea ce ne spune acest eveniment nouă, oamenilor care trăim în această situație dificilă provocată de pandemia de Covid-19. Pentru aceasta, voi apela la trei expresii ale arhanghelului Gabriel adresate sfintei Fecioare Maria, iar prin ea fiecăruia dintre noi.
Prima expresie: „Domnul este cu tine!” (Lc 1,28) În condițiile de azi, în care suntem constrânși de situație să stăm în casă, departe de biserică, de Liturghie, de Euharistie, aceste cuvinte ale mesagerului lui Dumnezeu pot fi cu adevărat alifie pentru suferințele noastre. Indiferent de situație, Dumnezeu este alături de noi; important este ca și noi să fim alături de el. Multe dintre reprezentările scenei Bunei Vestiri o arată pe Maria în rugăciune în momentul în care la ea vine Gabriel. Asta înseamnă că, în rugăciune, suntem alături de Dumnezeu, iar el este aproape de noi. Iar rugăciunea este primită la tronul ceresc de oriunde este făcută, conform cuvintelor lui Isus adresate femeii samaritene: „Vine ceasul – și acum este – când adevărații adoratori îl vor adora pe Tatăl în duh și adevăr” (In 4,23). De aceea, să folosim acest timp pentru mai multă rugăciune, pentru mai mult dialog cu Dumnezeu.
Apoi, într-o lume în care se vorbește foarte mult despre frică, avem nevoie să găsim motive de a nu te teme, de a fi încurajați. Iar arhanghelul Gabriel îi spune Fecioarei Maria: „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu!” (Lc 1,30) Trăim în aceste zile o stare de frică, de nesiguranță. Dar iată că vine arhanghelul și ne spune: „Nu te teme, omule, pentru că ai aflat har la Dumnezeu”, iar acolo unde este har nu mai este loc de frică. Să nu uităm că Dumnezeu îngăduie răul pentru ca din el să scoată un bine și mai mare. Dovada cea mai elocventă a acestui adevăr l-am trăit nu demult: din cel mai mare rău din istoria omenirii – moartea lui Isus – Dumnezeu a scos binele cel mai mare, învierea lui. Aici trebuie să găsim leacul la fricile noastre, care, mai ales în aceste zile, pur și simplu ne sufocă.
În sfârșit, a treia expresie de trăit în această perioadă este: „Duhul Sfânt va veni asupra ta și puterea Celui Preaînalt te va umbri” (Lc 1,35). Prin evenimentul Bunei Vestiri, Maria a primit mângâierea Duhului Sfânt și îmbrățișarea Tatălui, tocmai ceea ce ne lipsește cel mai mult în această situație în care ne aflăm: să fim mângâiați, să fim îmbrățișați. O trăire vie a credinței, în speranță și iubire, în rugăciune și acele fapte bune pe care le putem face, este ceea ce ne poate aduce această mângâiere a Duhului Sfânt, această îmbrățișare a Tatălui ceresc.
Depinde de noi… De aceea, să luăm aminte la cele trei expresii ale arhanghelului Gabriel adresate Mariei. Și asemenea ei, să-i spunem: „Fie mie după cuvântul tău” (Lc 1,38) sau, așa cum spunem zilnic: „Facă-se voia ta, precum în cer, așa și pe pământ” (Mt 6,10), având încrederea că voința lui Dumnezeu este binele nostru. Amin.
Pr. Petru Ciobanu