Mâine, 24 august, la ora 10.00, la Parohia „Sfânta Treime” din Tiraspol, va fi celebrată o Liturghie solemnă în cinstea Maicii Domnului din Częstochowa, o minunată copie a Icoanei Maicii Domnului din Częstochowa aflându-se la Tiraspol din 2012. Credincioșii se vor aduna pentru a se ruga și a aduce laudă Preasfintei Fecioare Maria.

Icoana Maicii Domnului din Czestochowa este una dintre cele sfinte relicve din Polonia. Icoana este cunoscută si sub denumirile de „Czarna Madonna” și „Matka Boska Czestochowska”, fiind păstrată în Mănăstirea Jasna Gora. Potrivit tradiției, icoana a fost zugrăvită de sf. apostol si evanghelist Luca, pe o bucata de lemn din casa sfântului Iosif. Unul dintre cele mai vechi documente din Jasna Góra marturiseste despre calatoria icoanei din Ierusalim, prin Constantinopol si Belz, pana in Częstochowa, unde a ajuns in luna august a anului 1382.

Pe 18 mai 2012, la Częstochowa, în capela care adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Fecioare Maria, Biserica locală din Republica Moldova a primit în dar o minunată copie a acestei icoane. Copia fidelă a icoanei miraculoase a fost pictată în atelierele călugărilor paulini care au în grijă sanctuarul de la Częstochowa şi a fost realizată la cererea Pr. Piotr Kuszman pentru a împodobi noua biserică ridicată la Tiraspol. Ceremonia încredinţării icoanei a avut loc în timpul Apelului de seară de la ora 21.00, când în mod tradiţional are loc o oră de rugăciune de seară la care participă numeroşi pelerini, este transmisă prin televiziune în întreaga ţară şi prin internet în toată lumea.

 

Icoana a fost binecuvântată în timpul acestei rugăciuni de către episcopul emerit Bronisław Dembowski de Włocławek, fiind apoi încredinţată unei delegaţii din care au făcut parte Mons. Dr. Benone Farcaş, pe atunci vicar general al Diecezei de Chişinău, Pr. Piotr Kuszman, Pr. Tadeusz Magierowski și Pr. Vladimir Beloconîi, însoţiţi de un grup de maici ale Institutului „Micile Surori ale Inimii Neprihănite a Mariei”, precum şi de un grup de credincioşi din Tiraspol, Râbniţa şi Chişinău.