Au fost, în sfârșit, reluate celebrările în Sanctuarul Marian de la Fatima, Portugalia, după o lungă perioadă de suspendare din cauza noului val Covid-19. Celebrările au fost reluate de luni, 15 martie, cu șase Liturghii zilnice, de la 07.30 la 18.30.
 
Celebrările cu prezența credincioșilor au fost suspendate pe 23 ianuarie din cauza noului val Covid-19 și odată cu reluarea acestora, un număr considerabil de pelerini au luat parte la liturghii. În timpul tuturor celebrărilor, se vor rosti rugăciuni pentru victimele pandemiei din Europa, în conformitate cu inițiativa președinților Conferințelor Episcopale din Europa.
 
„Nu pot să nu subliniez bucuria de a fi din nou împreună – a spus Pr. Miguel Sottomayor, capelan al Sanctuarului –. Dacă a fost foarte dificil pentru voi toți să trăiți acest timp fără Euharistie, pentru noi, capelanii Sanctuarului, care avem misiunea să vă întâmpinăm, a nu avea pelerini a fost o experiență care ne-a marcat. Îi aducem laude Domnului pentru că ne-a dăruit oportunitatea pe care o avem astăzi”.
 
„Un preot poate celebra întotdeauna Euharistia, dar avem misiunea să slujim, să vorbim despre Dumnezeu poporului său – a adăugat Pr. Miguel –. Acesta este motivul pentru care și pentru noi, a vorbi către băncile goale, așa cum am făcut în această perioadă în care sfintele Liturghii au fost difuzate prin intermediul rețelelor sociale și al mass-media, este o experiență care ne marchează”.
 
Există multe comunități care au suferit de pe urma închiderii bisericilor, în special în locurile tradiționale ale devoțiunii creștine, cum ar fi sanctuarele. Marele Sanctuar de la Lourdes și-a trăit propria perioadă de încercare, din cauza închideri și mai ales absenței totale a credincioșilor din Franța și din numeroasele țări ale Europei.
 
Există o mare așteptare ca totul să se poată relua pașnic, inclusiv pe calea credinței, odată cu sfârșitul pandemiei.
 
C. L.