An de an, în perioada 18-25 ianuarie, Biserica celebrează Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor şi-i îndeamnă pe toţi copiii ei să se adreseze în rugăciune Tatălui ceresc, asemenea Domnului Isus, ca toţi să fie una (In 17,21). După cum este indicat şi în Agenda liturgică 2015 a Diecezei de Chişinău, în timpul acestei săptămâni se recomandă celebrarea unei sau mai multor liturghii votive pentru unitatea creştinilor sau să fie propuse diferite intenţii pentru unitate la Rugăciunea credincioşilor.

Chiar din prima zi, duminică, 18 ianuarie, după fiecare sfântă Liturghie, în Catedrala „Providenţa Divină” din Chişinău s-a anunţat despre începerea acestei Săptămâni de Rugăciune, fiind înălţate şi rugăciuni, folosindu-se un formular special. A doua zi, luni, la fel ca şi marţi, una dintre cele două Liturghii zilnice a fost celebrată pentru unitatea creştinilor. Câte o astfel de celebrare va avea loc în fiecare zi în care nu există vreo comemorare obligatorie a vreunui sfânt. De asemenea, şi la predică s-a vorbit despre importanţa ecumenismului, despre obligaţia fiecărui creştin, indiferent de confesiune, să se roage pentru unitatea Bisericii lui Cristos, care trebuie să fie una.

Şi credincioşii din Parohia „Sfântul Alois Scrosoppi” din Chişinău au fost anunţaţi despre faptul că duminică a început SRUC, părintele Ştefan Socaciu îndemnându-i pe credincioşi să recite zilnic câte un Tatăl nostru pentru ca ziua unităţii creştine să vină cât mai repede. În Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” din Bender de asemenea a fost amintit despre această nevoie de „a fi una”, în acest scop fiind organizată şi o adoraţie. De asemenea, rugăciuni pentru unitatea creştinilor sunt recitate şi în cadrul grupurilor de rugăciune existente în parohie, iar în zilele următoare, parohul, pr. Marcin Januś SCJ va celebra o liturghie votivă pentru unitatea creştinilor. Şi în Parohia „Sfinţii Arhangheli” din Bălţi, adoraţia de joi va fi oferită pentru această intenţie, va fi celebrată o liturghie votivă, şi asta pe lângă intenţiile zilnice de la sfânta Liturghie.

Până la sfârşitul SRUC 2015 au mai rămas câteva zile, în care îi îndemnăm pe toţi preoţii, persoanele consacrate şi credincioşii Diecezei de Chişinău, în comuniune cu păstorul nostru, PS Anton Coşa, să continuăm să-l rugăm pe Tatăl ceresc, izvorul oricărei unităţi, ca toţi să fie una!

Pr. Petru Ciobanu