Luni - Miercuri sunt primele trei zile ale Săptămânii Sfinte care ne pregătesc la comemorarea evenimentelor majore şi esenţiale din viaţa lui Isus, evenimente care ne-au adus mântuirea. Sunt zile în care Biserica ne cheamă să ne pregătim sufletele pentru a participa aşa cum se cuvine la celebrările triduumului pascal, mai ales printr-o spovadă bună. Pentru aceasta toţi preoţii parohiei vă stau la dispoziţie înainte, în timpul şi după celebrarea Sfintelor Liturghii dar şi în timpul zilei atunci când necesitatea o cere.
Triduumul Pascal
Triduumul Pascal este perioada de trei zile care începe în Joia Sfântă la Liturghia de seară a Cinei Domnului, continuă cu celebrarea Patimii Domnului în Vinerea Mare, îşi are centrul în celebrarea Învierii Domnului de sâmbătă seara şi se încheie în seara zilei de Paşte. De aceea Triduumul Pascal străluceşte ca o culme a întregului an; aşa cum pentru creştin Duminica este ziua cea mai importantă a săptămânii, la fel aceste trei zile sunt cele mai importante din timpul anului.
Joia Mare – Celebrarea Cinei Domnului
În această zi se celebrează amintirea ultimei Cine a Domnului în timpul căreia Isus a întemeiat Sfânta Euharistie. Este ziua în care credincioşii se roagă în mod deosebit pentru preoţi. În timpul Sfintei Liturghii vor fi spălate picioarele unor bărbaţi în amintirea gestului făcut de Isus care a spălat picioarele apostolilor pentru a arăta tuturor că menirea Lui şi a discipolilor săi este aceea de a sluji nu de a fi slujiţi. După Sfânta Liturghie are loc procesiunea cu Sfântul Sacrament spre locul numit după o veche tradiţie „închisoarea” unde episcopul, preoţii şi credincioşii vor rămâne pentru o scurtă perioadă de timp în adoraţie. După adoraţie are loc dezgolirea altarului ca pregătirea pentru celebrarea din ziua următoare.
Vinerea Mare Celebrarea Patimii Domnului
În această zi în care retrăim amintirea Patimii şi Morţii Domnului, din cele mai vechi timpuri nu se celebrează Sfânta Liturghie dar are loc celebrarea Patimilor Domnului în timpul căreia se va citi Patima Domnului nostru Isus Cristos, se va adora Sfânta Cruce şi se va primi Sfânta Împărtăşanie.
Sâmbăta Mare Vigilia Pascală
Conform vechii tradiţii creştine seara zilei de sâmbătă este o priveghere în cinstea Domnului, astfel încât credincioşii ţinând în mână lumânările aprinse să fie asemenea unor oameni care îl aşteaptă pe Domnul să se întoarcă, pentru ca atunci când va sosi să-i afle priveghind şi să-i aşeze la masa lui. Lumânările se aprinde de la focul care va arde înaintea uşilor Catedralei de la care episcopul va aprinde Lumânarea Pascală care îl simbolizează pe Cristos cel Înviat. Încă din primele veacuri există obiceiul ca adulţii să fie botezaţi în timpul celebrărilor din noaptea de Paşti.
Octava PAŞTELUI
Solemnitatea Învierii Domnului este atât de bogată încât măreţia ei nu poate fi epuizată într-o singură zi. Timpul pascal durează 50 de zile, de la Învierea Domnului până la Coborârea Duhului Sfânt. Biserica ne îndeamnă însă să celebrăm ca sărbători primele opt zile ale Paştelui, numite şi Octava Pascală.