Sărbătoarea liturgică a Fecioarei Maria de pe Muntele Carmel a fost instituită pentru a comemora apariția Fecioarei la 16 iulie 1251 sfântului Simon Stock, pe vremea aceea Superiorul General al Ordinului Carmelit, timp în care Fecioara Maria i-a oferit un „scapular” în țesătură, dezvăluind privilegii semnificative legate de cultul său.
 
Devoțiunea este legată de Muntele Carmel, care face parte dintr-un lanț muntos, care se află în Galileea Superioară, unde, după tradiție, Sfânta Familie și-a încheiat drumul de întoarcere din Egipt. În Prima Carte a Regilor a Vechiului Testament se spune că profetul Ilie a adunat o comunitate de oameni chiar pe Muntele Carmel și a lucrat în apărarea purificării credinței în Dumnezeu, câștigând disputa împotriva preoților zeului Baal. Aici, mai târziu, s-au stabilit comunități monahale creștine. În secolul al XI-lea, cruciații au găsit călugări în acest loc, probabil de rit maronit, care s-au numit moștenitori ai ucenicilor profetului Ilie și urmau regula Sfântului Vasile. În 1154 s-a decis reunirea asceților cu o viață cenobitică, iar călugării au construit o biserică în mijlocul chiliilor lor, dedicând-o Fecioarei și a luat numele de frați ai Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel. Carmel și-a dobândit astfel cele două elemente caracteristice: referirea la profetul Ilie și legătura cu Preasfânta Maria.
 
Pe Muntele Carmel, între anii 1207 și 1209, a fost întocmită prima regulă pentru asceții Muntelui Carmel, care prescria vigiliile nocturne, postul, abstinența strictă, practica sărăciei și tăcerii și a fost aprobată în 1226. Din cauza năvălirilor sarazinilor din 1235, frații au fost nevoiți să părăsească Orientul pentru a se stabili în Europa.
 
Tocmai către Sfântul Simon Stock, care a propagat devotamentul Maicii Domnului din Carmel și a compus un imn frumos pentru ea, Doamna noastră s-a asigurat că cei care muriseră purtând scapularul vor fi eliberați de pedepsele Purgatoriului, spunând: „Acesta este privilegiul pentru tine și pentru voi: cine moare îmbrăcându-l, va fi mântuit”. Consacrarea către Fecioara Maria, prin scapular, se traduce în primul rând în efortul de a o imita, cel puțin în intenția de a face totul așa cum ar fi vrut ea.
 
C. L.