Sâmbătă, 28 iunie 2014, printr-o sfântă Liturghie solemnă, celebrată de păstorul Diecezei de Chişinău, PS Anton Coşa, comunitatea catolică din Stăuceni şi-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie, începută la ora 11.00 s-a bucurat de prezenţa a numeroşi credincioşi din comunitate, precum şi a numeroşilor oaspeţi veniţi din parohiile vecine, a multor preoţi şi persoane consacrate. Printre oaspeţii de onoare s-a numărat şi ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Excelenţa Sa Artur Michalski cu întreaga familie.

Cuvântul de bun venit rostit de parohul comunităţii, Pr. Roman Czajka a fost în acelaşi timp şi o invitaţie de a-i aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru canonizarea Papei Ioan Paul al II-lea, iar episcopul Anton Coşa, la începutul sfintei Liturghii, i-a introdus pe toţi cei prezenţi în misterul iubirii lui Dumnezeu şi a invitat poporul credincios să răspundă acestei iubiri cu gesturi concrete.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, cuvânt care încheia misiunile predicate de Mons. Benone Farcaş ca pregătire pentru celebrarea hramului, predicatorul a explicat de ce inima este simbolul iubirii, şi a prezentat cât de iubitoare este inima lui Isus, cât de mare este iubirea lui Dumnezeu în istoria mântuirii şi cât important este şi răspunsul nostru faţă de iubire sa. Mons. Benone Farcaş a subliniat, de asemenea, chemarea lui Cristos de a ne modela inimile după iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele, aceeaşi iubire care l-a condus pe Mântuitorul nostru pe drumul mântuirii noastre.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu o adoraţie euharistică, în timpul căreia au fost înălţate rugăciuni pentru sfinţirea preoţilor. Au urmat apoi felicitările aduse păstorului Diecezei de Chişinău şi vicarului său general pentru cei 25 de ani de preoţie, după care parohul comunităţii i-a invitat pe toţi cei prezenţi la o agapă frăţească, pregătită de comunitatea parohială, la care a participat şi primarul comunităţii, care, pe lângă un cuvânt de mulţumire, a oferit parohiei din Stăuceni o diplomă de onoare pentru eforturile acesteia în promovarea binelui comun.

Este de de remarcat şi de apreciat strădania părintelui paroh Roman Czajka de a continua bunele tradiţii introduse de predecesorul său, pr. Klaus Kniffki, care continuă să fie foarte prezent în amintirea comunităţii parohiale.

Pr. Vasili Cohanovschi