Tota pulchra es, MariaToată frumoasă ești, Marie. Sunt cuvintele sfântului Pius al X-lea, care, în puține cuvinte, a sintetizat întregul adevăr despre sfânta Fecioară. Și cum nu putea Fiul Tatălui să lase ca această frumusețe să fie supusă putreziciunii mormântului, a ridicat-o pe Mama sa cu trupul și cu sufletul în slava cerească, arătându-ne și nouă, pelerinilor spre patrie, care este soarta noastră. Adormirea Maicii Domnului, cum este numită popular sărbătoarea de la 15 august, a fost proclamată ca dogmă de credință de venerabilul slujitor al lui Dumnezeu, Papa Pius al XII-lea, în anul 1950.

Toată frumoasă ești, Marie. Și toată frumoasă a fost la 15 august 2016 și biserica închinată acestui adevăr de credință din orașul Orhei, care și-a sărbătorit hramul, ocazie cu care păstorul Diecezei de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, a celebrat și Jubileul Milostivirii pentru această parohie, deschizând și Poarta Sfântă.

În acordurile imnului închinat Fecioarei, sfânta Liturghie a început la ora 11.00, în jurul episcopului adunându-se preoți din diferite parohii ale diecezei noastre, alături de care au venit și numeroase persoane consacrate și mulți pelerini dornici să-i arate Mariei iubirea lor. Nu au lipsit nici confrații ortodocși, în persoana Părintelui Vladimir. De asemenea, sărbătoarea a fost onorată și de prezența viceprimarului de Orhei, dl Valerian Cristea.

Celebrarea a început în curtea bisericii, unde, după citirea unui fragment din Evanghelia după sfântul Luca, a unui fragment din bula Misericordiae vultus a Papei Francisc și a decretului de deschidere a Porții Sfinte în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Orhei, Preasfințitul Anton a sfințit Poarta Sfântă, și, după ce a bătut de trei ori cu cârja pastorală în ele, le-a deschis, oferind astfel posibilitatea ca toți cei care vor trece prin ele să obțină indulgența plenară.

La predică, vorbind despre lupta pe care o avem de dus împotriva păcatului, Preasfințitul Anton a menționat că „pentru a fi cu adevărat fericiți în cer, alături de Mama noastră, avem nevoie de convertirea sinceră a inimii și de statornicia în lupta împotriva răului. În luptă avem nevoie de arme, dar nu de armele lumii, ci de armele credinței”.

După împărtășanie, a urmat tradiționala la sărbătorile hramului adorație euharistică cu procesiunea cu preasfântul Sacrament, intonarea imnului de laudă Te Deum și Litania lauretană prin care este invocată mijlocirea Preacuratei. După binecuvântarea finală cu Isus euharisticul, a urmat un frumos moment artistic cu interpretarea unor cântări renumite, printre care și Ave Maria de J.S. Bach.

Agapa frățească, oferită cu generozitate de comunitatea din Orhei a venit să umple bucuria sărbătorii, toți cei prezenți fiind invitați să guste din darurile oferite .

A consemnat Pr. Petru Ciobanu