Sâmbătă, 23 iulie 2016, în Parohia „Sfânta Ana” din orașul Ungheni, cu ocazia sărbătoririi hramului, a fost celebrat Jubileul Milostivirii, Poarta Sfântă fiind deschisă de către episcopul de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa.

Celebrarea hramului și a Jubileului a început la ora 11.00, când, adunați cu toții – preoți și credincioși laici din cele două comunități din Ungheni și Sculeni – în fața sfântului lăcaș închinat mamei preasfintei Fecioare Maria, păstorul diecezei, alături de care au fost prezenți, pe lângă parohul comunității, Pr. Krzysztof Płonka, alți trei preoți veniți din parohiile diecezei, a deschis Poarta Sfântă a Milostivirii. Printre oaspeții veniți la sărbătoare s-a aflat și un grup de scoutiști francezi, aflați pentru o lună în Parohia din Stârcea. În cuvântul de introducere, Preasfințitul Anton a menționat că, fiind părtași la milostivirea divină, trebuie și noi, la rândul nostru, să fim milostivi cu cei care au nevoie de milostivirea noastră. După deschiderea solemnă a Porții Sfinte, toți cei prezenți au trecut prin ea, obținând astfel indulgența plenară.

La predică, episcopul Anton a menționat, pornind de la lecturile sfinte, legătura strânsă care există între comunitate și patronul ei ceresc și despre necesitatea de a fi pregătiți pentru orice misiune pe care Dumnezeu ne-o încredințează, mai ales aceea de a fi adevărați creștini.

După sfânta Împărtășanie a urmat adorația euharistică, în timpul căreia a fost cântată Litania în cinstea sfintei Ana, după care a urmat imnul Te Deum și binecuvântarea cu Isus din Euharistie. Încheiată adorația, Preasfințitul Anton a închis Poarta Sfântă, iar toți prezenți au fost invitați de comunitatea din Ungheni la o agapă frățească.

Sfântă Ana, roagă-te pentru noi!

Pr. Petru Ciobanu