La 2 februarie, la 40 de zile după ce a sărbătorit cu bucurie Nașterea lui Cristos, Biserica celebrează cu aceeași bucurie Prezentarea Pruncului la Templu, sărbătoare cunoscută sub denumirea de Întâmpinarea Domnului. În aceeași zi, deja de 27 de ani, se celebrează și Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate.
 
Întâmpinarea Domnului și Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate au fost sărbătorite și în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, prin sfânta Liturghie celebrată, începând cu ora 18.00 de Preasfințitul Anton Coșa, având alături persoanele consacrate din Decanatul de Centru și credincioșii veniți la biserică pentru a primi lumina.
 
La începutul sfintei Liturghii, după procesiunea formată din episcopi, preoți, diaconi, călugări și călugărițe, Preasfințitul Anton a binecuvântat lumânările, care apoi au fost aprinse ca semn al prezenței în mijlocul nostru a lui Isus, lumina lumii. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Pr. Giuseppe Pellizzari SDB, care a spus că, pentru Biserică, viața consacrată este asemenea unei lumânări care, pentru a lumina, are nevoie de harul lui Dumnezeu, și care, arzând, aprinde o altă lumânare, răspândind în jur lumina credinței. După predică, persoanele consacrate, ținând în mâini lumânările aprinse, și-au reînnoit voturile călugărești, manifestându-și astfel fidelitatea față de vocația primită.
 
La finalul sfintei Liturghii, înainte de a împărți binecuvântarea solemnă, Preasfințitul Anton le-a urat „La mulți ani” tuturor persoanelor consacrate, mulțumindu-le pentru activitatea lor rodnică în Dieceza de Chișinău și amintindu-le că, la nivel diecezan, Ziua Persoanelor Consacrate va fi celebrată la 8 martie 2023.

PS: În Decanatul de Transnistria, Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate a fost sărbătorită în ajunul sărbătorii „Întâmpinării Domnului”, în biserica „Sfânta Treime” din Tiraspol.
 
M.Ț.

Link galerie foto Chișinău


Foto Tiraspol