Începeți cântarea..., sunați din harpa cea plăcută și din alăută... în ziua voastră de sărbătoare! (cf. Ps 81,3-4). Acesta este îndemnul pe care Maria, Maica Bunului Sfat, l-a adresat întregii noastre Biserici locale sâmbătă, 12 octombrie 2019, ziua în care, în mod solemn, a fost celebrat hramul Diecezei de Chișinău, sărbătoare care a adunat în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău preoți, persoane consacrate și credincioși din parohiile diecezei, adunați toți în jurul păstorului nostru, Preasfințitul Anton Coșa. Remarcabilă a fost și prezența oaspeților veniți din Dieceza de Iași, mai ales a Preasfințitului Iosif Păuleț, episcopul Bisericii-surori de pe celălalt mal al Prutului, a Mons. Benone Farcaș, rectorului Seminarului din Iași, precum și a unui grup de credincioși, călăuziți de părinții franciscani conventuali, care lucraseră înainte vreme în Dieceza noastră.
A fost dorința episcopului Anton ca anul acesta, la sărbătoarea hramului Diecezei de Chișinău, să participe și noul episcop de Iași, Mons. Iosif Păuleț. „Preasfințite Iosif, am ținut mult să vă prezint astăzi comunității noastre diecezane, întrucât, de-a lungul timpurilor, episcopii de Iași au fost mereu aproape de credincioșii noștri și i-au ajutat în diferite moduri, îndeosebi prin preoții pe care i-au trimis aici pentru a le oferi pâinea cuvântului și pâinea euharistică.” Cu aceste cuvinte l-a întâmpinat PS Anton pe oaspetele său de seamă. De asemenea, episcopul de Chișinău a adăugat: „Prezența Preasfinției Voastre la acest eveniment este pentru mine și pentru Biserica noastră locală o încurajare frățească și o asigurare că putem să mergem și mai departe împreună pe drumul credinței, așa cum ne-a îndemnat, în timpul vizitei sale recente în România, Papa Francisc”.
Episcopul de Iași, impresionat de căldura frățească cu care a fost întâmpinat de comunitatea catolică din Basarabia, s-a simțit ca acasă, ca în ultima sa parohie în care a fost paroh și decan, în orașul Suceava, în care se obișnuiește până astăzi să se celebreze sfintele taine și în limbile polonă și germană. Poate și de aceea a prezidat sfânta Liturghie solemnă și a rostit cuvântul de învățătură fără să se simtă încurcat de faptul că a fost necesar să se traducă și în limba rusă.
Iată un gând prețios din predica sa: „Sub crucea de pe Calvar Isus ne-o dă ca Mamă pe propria sa Mamă. Îl putem auzi spunându-ne în taina sufletului: «Urmați sfaturile Mamei mele și veți ajunge în Paradis!...» Cu siguranță sunt multe sfaturi… Eu mă opresc la două: primul sfat, cel mai important, este acela de a recunoaște mereu în viața noastră primatul absolut al lui Dumnezeu, așa cum a făcut și ea: l-a pus pe Dumnezeu pe primul loc; a fost mereu supusă voinței lui Dumnezeu, a încercat totdeauna să colaboreze cu el, să se lase ghidată de el; iar al doilea sfat este acela ca să fim umili. Maria a fost o slujitoare umilă, așa cum spune și cântarea ei Magnificat: «Căci a privit la smerenia slujitoarei sale»”.
Momentul celebrării hramului a fost ales și pentru ca „episcopul să îndrepte atenția întregii Dieceze asupra acestei luni misionare extraordinare voite de Papa Francisc pentru a trezi în întreaga Biserică spiritul misionar și atenția față de misiuni”. Chiar de la începutul sfintei Liturghii, episcopul Anton Coșa i-a îndemnat pe toți să privească „astăzi către patroana noastră cerească, considerată a fi «prima misionară»”, și să ia exemplu de la dânsa. „Ea, după ce a primit vestea îngerului că-l va zămisli și naște pe Fiul lui Dumnezeu, pleacă în grabă la verișoara sa Elisabeta pentru a-i transmite și ei vestea ce bună și a-i oferi ajutor. Și noi, acolo unde suntem, putem să fim misionari, putem să împărtășim și altora bucuria întâlnirii noastre cu Isus”.
Sfânta Liturghie a hramului Diecezei de Chișinău a fost și o frumoasă ocazie de a-i aduce mulțumire Fiului lui Dumnezeu și al Mariei pentru iubirea sa față de fiecare dintre noi, dar mai ales pentru prezența sa continuă în sfânta Euharistie. De aceea, sfârșitul Liturghiei a fost încununat de adorația euharistică, cu intonarea imnului de preamărire Te Deum și cu binecuvântarea euharistică.
Înainte de a da drumului poporului, episcopul Iosif și-a manifestat bucuria de a fi fost prezent la acest moment solemn dedicat Mariei, primind, din partea comunității noastre diecezane, în semn de mulțumire și prețuire, un buchet de flori și un covor cu chipul Maicii Domnului cu Pruncul în brațe. Bucuria momentului a continuat la agapa frățească la care au fost invitați toți cei prezenți.