După 40 de zile de post şi rugăciune, întreaga comunitate catolică din Chişinău în frunte cu păstorul ei, Preasfinţitul Anton Coşa, preoţii din Parohia „Providenţa Divină” şi persoane consacrate, s-au adunat în reculegere şi rugăciune în seara sfântă, pentru a celebra Vigilia Pascală (de obicei se celebrează la 12 noaptea dar din necesităţi pastorale poate fi anticipata cu câteva ore, totuşi nu înainte de lăsarea serii). Totul a început în jurul focului care a fost sfinţit şi de la care a fost aprins şi lumânarea pascală. Diaconul a vesti cu glas solemn „Lumina lui Cristos!”. După ce s-a cântat „Preconiul”(o cântare în cinstea jertfei Mielului nepătat Isus Cristos şi biruinţa Sa asupra morţii), şi s-a evocat prin lecturi din Sfânta Scriptură planul de mântuire a lui Dumnezeu, din pieptul tuturor credincioşilor a răsunat frumoasa cântare „Cristos a Înviat”.

 

Bucuria şi entuziasmul credincioşilor a fost amplificat anul acesta şi prin prezenţa Sf. Părinte Papa Francisc, nu doar spiritual dar şi prin instalarea unui banner în faţa Catedralei, care a atras atenţia multor personalităţi, jurnalişti şi simpli trecători: Papa este prezent în Moldova prin viaţa de caritate a Bisericii Catolice şi misiunea ei pregnantă de sfinţre a societăţii.

 

Bucurie mare a fost şi pentru o persoană adultă care a renăscut la viaţa spirituală primind sacramentul Botezului, şi al Mirului. După Sfânta Liturghie a Învierii au fost sfinţite pasca, ouăle roşii şi cozonacii aduse de credincioşi. Mai trebuie adăugat că Sărbătoarea Paştelui în comunităţile din Chişinău, Bălţi, Tiraspol şi Creţoaia a fost amplu redată de televiziunile şi mass-media din R. Moldova şi Transnistria.