Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: bucurați-vă! (Fil 4,4). Aceste cuvinte din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Filipeni caracterizează cel mai bine atitudinea fiecărui creștin față de marele mister al învierii Domnului nostru Isus Cristos, bucurie pe care întreaga Biserică Catolică a celebrat-o la 27 martie 2016. Marea veste, aș spune cea mai mare veste, a străbătut, prin dangătul clopotelor și glasurile credincioșilor, orice barieră, orice hotar: Cristos a înviat! Christus surrexit! Christos aneste! Cristo è risorto! Христос Воскресе! Chrystus Zmartwychwstał!
Și credincioșii catolici din Chișinău și-au unit vocile cu cele ale celorlalți creștini catolici, în comuniune cu episcopul nostru, PS Anton Coșa, celebrând învierea lui Cristos în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău.
Marea bucurie a înfrângerii morții a fost vestită sâmbătă seara, începând cu ora 20.00, când a început celebrarea Vigiliei Pascale, maica tuturor vigiliilor. Păstorul Diecezei de Chișinău, avându-i alături pe Pr. Mihai Balan, paroh de „Providența Divină” și pe Pr. Petru Ciobanu, vicar al aceleiași parohii, și pe Pr. diacon Edgar Vulpe, în fața grotei sfintei Fecioare din curtea catedralei, a binecuvântat focul nou, de la care, sub privirile pline de așteptare ale credincioșilor, a aprins lumânarea pascală, simbol al lui Cristos Înviat. De trei ori, părintele diacon a anunțat că aceasta este lumina lui Cristos, purtând lumânarea în procesiune până la altar, alături de care a fost așezată și unde va rămâne pe durata a 50 de zile, cât durează Timpul Pascal. De la acest luminător dăruit nouă de maica albină și-au aprins lumânările episcopul, preoții și credincioșii, semn că doresc să se împărtășească din lumina Aceluia care a spus că este Lumina lumii.
Tresăltați de bucurie, voi, îngerilor… Tresaltă de bucurie, sfântă Maică Biserică…, pentru că aceasta este noaptea în care Cristos, rupând lanțurile morții, se înalță biruitor din adâncuri: acesta este vestirea solemnă a învierii, care a fost făcută de dna Reghina Nadkrenicinaia, organista catedralei. Lecturile biblice alese au venit să scoată în evidență misterul răscumpărării noastre, pornind de la acel și Dumnezeu a văzut că totul erau foarte bune (cf. Gen 1,31), trecând prin Marea Roșie, scăpând de robia egiptenilor (cf. Ex 14,30), având îndemnul de a veni şi a lua în dar cele necesare vieţii (cf. Is 55,1) și primind o inimă nouă și un duh nou (cf. Ez 36,26), pentru ca la capătul lor, să se umple sfântul locaș al Domnului de sunetele mărețului imn Gloria in excelsis Deo. Bucuria serii a fost adăpată apoi de frumoasa cântare de laudă Aleluia adusă Domnului, care, odată înviat, nu mai moare (Rom 6,9). După proclamarea lecturilor din Vechiul și Noul Testament, diaconul a citit relatarea învierii lui Isus din Evanghelia după sfântul Luca, urmând apoi cuvântul de învățătură adresat credincioșilor de episcopul Anton Coșa. În predica sa, păstorul diecezei, după ce i-a salutat cu tradiționalul „Cristos a înviat!”, a vorbit despre învierea lui Isus ca eliberare, ca milostivire.
După terminarea predicii, a început Liturgia baptismală, în cadrul căreia, după cântarea Litaniei tuturor sfinților, a fost binecuvântată apa, în care a fost scufundată lumânarea pascală. Bucuria învierii a fost mărită de masa euharistică, de care s-au apropiat credincioșii veniți în număr mare la Vigilia Pascală, dar și de procesiunea cu preasfântul Sacrament, precedat de statuia lui Isus Înviat și lumânarea pascală, procesiune în care, ca într-un torent purtător de lumină, s-au pus în mișcare toți credincioșii, ca semn al unirii tuturor credincioșilor în jurul lui Isus și al peregrinării Bisericii spre bucuria învierii veșnice.
După binecuvântarea cu Isus Euharisticul și salutul final, au fost binecuvântate alimentele aduse de credincioși la biserică și care urmau a fi puse pe masa festivă de Paști, continuare a cinei la care au participat la Biserică.
Duminica Învierii, 27 martie, a fost și ea o zi în care cuvântul central al fost tot „bucurie”. Sfânta Liturghie de la ora 10.30 a fost celebrată în Catedrala „Providența Divină” tot de păstorul diecezei noastre. În cuvântul de salut de la începutul sfintei Liturghii, PS Anton Coșa i-a felicitat pe credincioși cu învierea Domnului, iar după proclamarea Evangheliei, Pr. diacon Edgar Vulpe a citit mesajul de Paşti al păstorului diecezei. Ca și după celebrarea Vigiliei Pascale, după sfânta Liturghie au fost binecuvântate alimentele aduse de credincioși la biserică.
Cristos a înviat! – Adevărat a înviat!
Pr. Petru Ciobanu