Multe sunt misterele credinței noastre, dar niciunul nu este atât de mare și de sublim, chiar dacă uneori neînțeles, ca misterul Sfintei Treimi, al Dumnezeului unic în dumnezeire dar întreit în persoane. Un mister pe care suntem chemați nu atât să-l înțelegem. Și-mi amintesc aici de sfântul Augustin care, cu rațiunea dorea să pătrundă în acest mister, până când, ieșit pe malul mării, a văzut un copil ce făcuse o groapă în nisip și cu o scoică lua apă din mare și o turna în groapă, spunându-i episcopului de Hippona că vrea să toarne marea în acea groapă. Atunci a înțeles Augustin că misterul Sfintei Treimi trebuie contemplat, căci, la fel cum e imposibil să fie turnată marea în groapă, la fel este imposibil să pătrundem cu mintea noastră această taină a Trinității.

Este tocmai ceea ce s-a întâmplat duminică, 27 mai 2018, când Biserica a sărbătorit Sfânta Treime, motiv de bucurie pentru toți creștinii, căci este misterul fundamental al credinței noastre. Dar și mai mare a fost bucuria comunității catolice din orașul Tiraspol, care, în această zi, și-a sărbătorit patronul ceresc, aș spune cel mai mare patron, pe însăși Treimea cea nedespărțită. Acest titlu patronal a fost ales încă din anul 1997 de episcopul nostru, Preasfințitul Anton Coșa, și de parohul de atunci al comunității, Pr. Alois Malcherczyk, spre a dărui Diecezei această ocazie minunată ca an de an să fie celebrată în mod solemn, la nivel diecezan întreaga dumnezeire, Tatăl Fiul și Duhul Sfânt.

Sărbătoarea a început încă de sâmbătă seara, printr-o celebrare penitențială, ocazie pentru acea purificatio memoriae – purificare a memoriei –, propusă în mod special în acest an jubiliar pentru Dieceza de Chișinău.

Ca și în anii precedenți, și anul acesta la sărbătoare au participat credincioși din mai multe comunități parohiale. Fiind zi de duminică, nu au putut fi prezenți mai mulți preoți, decât cei din Tiraspol și Bender, împreună cu păstorul diecezei. Cu toții au umplut frumoasa biserică, împodobită cu straie de sărbătoare și s-au pregătit recitând sfântul Rozariu, mulți dintre ei apropiindu-se și de sfânta Spovadă înainte de a începe sfânta Liturghie.

Împreună cu hramul comunității în această zi s-a celebrat la Tiraspol și ziua părinților, ocazie pentru cei prezenți de a se ruga pentru părinții lor, vii sau răposați. Chiar și părintele paroh, Piotr Kuszman, cu emoție vădită a anunțat că se roagă pentru părinții lui, care, chiar în aceeași zi, sărbătoresc 60 de ani de căsnicie.

De asemenea, tot în aceeași zi, s-a celebrat în această parohie și Jubileul de 25 de ani de la crearea primei structuri centrale a Bisericii Catolice în Republica Moldova, fiind înălțate rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile primite în acest sfert de secol. A fost organizată și o expoziție fotografică cu momentele cele mai importante din istoria comunității, precum și un scurt montaj de fotografii și scurtmetraje cu imagini de la diferite evenimente.

În cele din urmă adunarea a fost invitată la o agapă frățească, iar pe mesele pline de bucate nu au lipsit nici tradiționalele sărmăluțe moldovenești nistrene. Un cuvânt de felicitare și de mulțumire părintelui paroh și comunității sale pentru modul exemplar în care au organizat evenimentul.

Omnia ad maiorem Dei gloriam!

A consemnat Pr. Petru Ciobanu