Rozariul, căci e luna octombrie, Acatistul Maicii Domnului, căci era sărbătoarea ei, o solemnă și frumoasă sfântă Liturghie, căci e centrul vieții Bisericii, a oricărei Biserici locale, o agapă frățească pentru toți și pentru fiecare... Acestea au fost momentele importante ale sărbătorii de sâmbătă, 14 octombrie 2017, când, într-un spirit ecumenic, alături de creștinii greco-catolici și ortodocși, care sărbătoreau Acoperământul Maicii Domnului, creștinii de rit latin din Republica Moldova au sărbătorit-o pe patroana lor – sfânta Fecioară Maria, Maica Bunului Sfat.
Totul a început cu semnul sfintei cruci, în jurul orei 10.00, când credincioșii, adunați în Catedrala „Providența Divină”, inima Diecezei de Chișinău, au început să mediteze misterele de bucurie ale sfântului Rozariu. La finalul lui, corul catedralei, condus de dna Reghina Nankrenicinaia, a interpretat Acatistul Maicii Domnului, ducându-i astfel pe ascultători în lumea îngerilor care-i cântă Mamei noastre cerești.
La ora 11.00 au început să cânte alte glasuri, cele ale clopotelor catedralei, anunțându-le tuturor că urmează cea mai frumoasă rugăciune – sfânta Liturghie. Aceasta a fost prezidată de un oaspete al sărbătorii, Preasfințitul Vitali Skomorowski, episcop de Luțk (Ucraina). În sunetele lui Ecce sacerdos magnus – Iată preotul cel mare, procesiunea, formată din aproape toți preoții Diecezei de Chișinău, a intrat în sfântul lăcaș. La începutul sfintei Liturghii, Preasfințitul Anton Coșa, marele păstor al Diecezei de Chișinău, i-a salutat pe toți cei prezenți – și biserica era arhiplină –, reamintindu-le tuturor cel mai important sfat pe care-l dă Maria: Faceți tot ce vă va spune (In 2,5).
Mai întâi, credincioșii au fost hrăniți cu pâinea cuvântului lui Dumnezeu, după care, Preasfințitul Vitali a ținut cuvântul de învățătură. A pornit de la un fapt real – o discuție dintre un preot și mama fericitului martir Jerzy Popiełuszko, mamă care acceptase în credință jertfa adusă de fiul ei –, tocmai pentru a ne face să înțelegem care este rolul Mariei în istoria mântuirii și în viața fiecăruia dintre noi: cel de sfătuitoare, ea fiind cea care ne îndeamnă să spunem asemenea ei: Fiat – Fie mie după cuvântul tău (Lc 1,38).
Faceți tot ce vă va spune! Iar Isus ne-a spus: Faceți aceasta în amintirea mea (Lc 22,19). Fiat au răspuns cei prezenți, împărtășindu-se cu preasfântul trup al Mântuitorului. Și nu doar atât, ci și adorându-l, expus pe altarul catedralei, invocând-o în fața lui pe Maica Bunului Sfat și înălțându-i Tatălui ceresc imnul de laudă Te Deum, pentru ca la sfârșit să primească mult așteptata binecuvântare cu Cel care, de la înălțimea crucii, ne-a încredințat pe fiecare, în persoana lui Ioan, grijii Mamei sale (cf. In 19,26).
La sfârșitul celebrării, Preasfințitul Anton i-a mulțumit colegului său întru episcopat pentru sfânta Liturghie pe care a celebrat-o pentru credincioșii diecezei noastre, pentru cuvântul de învățătură și de încurajare în urmarea Mariei adresat celor prezenți. A mulțumit tuturor celor care au răspuns invitației și au venit să se pună sub mantia Mariei la sărbătoarea hramului Diecezei de Chișinău.
Cu ocazia acestei frumoase sărbători, la hram a participat și o delegație din Polonia, care, pentru implicarea Pr. Piotr Kuszman, paroh de Tiraspol, și Pr. Tadeusz Magierowski, paroh de Râbnița, în viața polonezilor din Dieceza de Chișinău, i-a decorat cu Crucea de Cavaler pentru merite.
Întăriți sufletește cu cuvântul divin și cu hrana euharistică, mic și mare au luat parte la masa care trebuia să le întărească și trupurile.
Îi mulțumim Maicii Bunului Sfat pentru grija ei maternă față de dieceza noastră și o rugăm și mai departe să ne călăuzească cu sfatul ei.
Maica Bunului Sfat, roagă-te pentru noi!
Pr. Petru Ciobanu