În perioada 19 iulie – 7 august, Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului” din Stârcea se bucură de prezența a patru scoutiști francezi: Claire, Hélène, Laurene, Benjamin, toți din orașul Massy, care și-au propus să cunoască mai bine realitatea țării noastre. Această experiență au dorit să o facă nu ca simpli turiști, ci într-un mod mai activ, oferindu-și ajutorul prin muncă fizică, cunoștințele în domeniul educației copiilor și prin împărtășirea patrimoniul cultural francez.

În această viziune generală, în primele zile au înnobilat și curățat terenul de joacă pentru copii și spațiul de lângă biserică  A urmat campus pentru copii în perioada de 25-30 iulie. În a treia săptămâna a contribuit la reparația sălii mari a casei parohiale.

În mod deosebit amintim campusul de vară pentru copii care a adunat circa 20-25 de copii din sat, care au avut posibilitatea să se bucură de prezența acestor tineri scoutiști prin jocurile noi de teren, care sunt populare acum în Franța, prin activitățile manuale și, nu în ultimul rând, de prietenia acestor tineri. Această activitatea din partea acestor tineri francezi a fost îmbogățită și de momentul spiritual, prin celebrarea zilnică a sfintei Liturghii, în cadrul căreia intențiile pentru celebrare și rugăciunea universală au fost spuse în mod spontan de copii, lucru care s-a dovedit foarte atrăgător pentru ei. La fel, în orele amiezii, fugind de la căldură zilei, s-a improvizat un mini cinematograf în casa parohială, unde copii au avut posibilitatea să vizioneze desene animate. La sfârșitul campusului, fiecare copil a primit o diplomă de participare personalizată în limba franceză cu semnătură acestor patru tineri și un suvenir tipic francez.

Acest schimb de experiență a fost posibil datorită disponibilității acestor tineri, fiind un pas în maturizarea lor ca scoutiști. Prin mijlocirea „Caritas Moldova”, acești tineri au luat legătura cu parohia, oferind și materialele pentru campus, parohia, la rândul ei, arătându-și disponibilitatea de a-i primi.

Acești tineri francezi vor rămâne în Moldova până la 17 august ei mai rămân, dorind să viziteze mai multe obiective cultural-turistice. Le mulțumim din inimă pentru acest timp petrecut împreună și sperăm că această colaborare cu scoutiștii din Franța va continua și pe viitor.

Pr. Stanislav Obreja