Acum 60 de ani, în solemnitatea Sfinţilor Petru şi Paul, pe 29 iune 1951, Joseph Ratzinger se prosterna la pământ în Domul din Freising în Bavaria pentru a fi hirotonit preot. În 2011, întreaga Biserica, a sărbătorit  acest moment, fiind alături de Pontiful său prin rugăciuni şi adoraţii făcute de credincioşii catolici din lumea întreagă. Acestei bucurii trăite în rugăciune s-a alăturat şi biserica noastă particulară din Moldova. Afecţiunea şi ataşamentul faţă de Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a fost exprimat şi de păstorul local al acestor meleaguri printr-o scrisoare, al cărui text îl redăm mai jos:

 

Preasfinte Părinte,

Am minunatul privilegiu ca în numele credincioşilor catolici din Moldova să aduc Sanctităţii Voastre cu prilejul aniversării a 60 de ani de la hirotonirea preoţească, cele mai sincere sentimente de dragoste devotată şi profunda apreciere pentru tot ceea ce faceţi spre zidirea Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ.

 

Sanctitate, în această binecuvântată ocazie, Vă asigurăm de dragostea, sprijinul şi rugăciunile noastre pentru că nu încetaţi să ne învăţaţi prin viu exemplu ce înseamnă a fi statornic în fidelitatea faţă de persoana şi învăţătura lui Isus Cristos. Slujirea Sanctităţii Voastre este un dar minunat pentru noi deoarece însuşi Domnul Isus este cel care V-a mandatat să ne întăriţi şi să ne hrăniţi pe noi, poporul său.

 

Sfinte Părinte, în pofida faptului că suntem numai o mică porţiune a Poporului lui Dumnezeu, clerul şi laicii Diecezei noastre au răspuns cu entuziasm la propunerea făcută de „Congregaţia pentru cler” şi în aceste clipe suntem bucuroşi să Vă putem oferi un buche spiritual format din 60 de ore de Adoraţie Euharistică ţinute în toate bisericile Diecezei noastre. Intenţiile de rugăciune pentru aceste ore de Adoraţie Euharistică au fost oferite pentru creşterea numărului şi a sfinţeniei preoţilor aflaţi în serviciul Diecezei noastre. Suntem astfel uniţi şi în felul acesta cu Biserica Universală şi ne exprimăm recunoştinţa pentru slujirea Voastră preoţească şi înălţând rugăciunea noastră pentru o intenţie care este atât de scumpă şi de aproape de inima Sanctităţii Voastre ca şi de inimile tuturor acelora care sunt dedicaţi împlinirii misiunii lui Cristos şi a Bisericii sale.

 

Preasfinte Părinte, Vă rugăm cu umilinţă să primiţi dragostea şi rugăciunile noastre. Fie ca Duhul Sfânt să Vă conducă şi să Vă apere în călăuzirea turmei Domnului spre Împărăţia cerească.

 

Chişinău

 25.06.2011

 

 

+ Anton Coşa

Episcop de Chişinău