Dragi confrați întru preoție,

Ne apropiem de luna mai, care, pentru Biserică, conform tradiției, este o perioadă dedicată Fecioarei Maria, fiind o întâlnire importantă pentru viața noastră de fii, care dorim să ne apropiem de Maria cu o inimă plină de bucurie: preasfânta Fecioară Maria ne așteaptă și ne primește împreună cu Fiul ei Isus, pentru a ne arăta calea deplinei realizări a existenței noastre umane și creștine, care constă în a atinge scopul drumului de credință: sfințenia.

Din păcate, trăim o perioadă marcată de o mare suferință, neliniște și frică, motiv pentru care credința trebuie să fie un punct de referință clar. Iată de ce ne îndreptăm privirea spre Maria ca spre cea care „a înaintat în peregrinarea credinței și a păstrat cu fidelitate unirea cu Fiul său” (LG 58), în mod deplin și minunat, liberă de orice legătură a păcatului.

Ei să ne deschidem inima cu încredere fiască, având siguranța că ne primește, pentru că ea „este sfânta printre sfinți, cea mai binecuvântată, cea care ne arată calea sfințeniei și ne însoțește. Ea nu acceptă ca, atunci când cădem, să rămânem la pământ și uneori ne poartă în brațe fără a ne judeca.
A conversa cu ea ne mângâie, ne eliberează și ne sfințește. Mama nu are nevoie de atâtea cuvinte, nu are nevoie să depunem efort mare pentru a-i explica tot ceea ce ni se întâmplă. E suficient să șoptim iar și iar: «Bucură-te, Marie…»” (Papa Francisc, Gaudete et exultate, 176).

Pe lângă aceasta, Papa Francisc, în recenta sa scrisoare, ne-a îndemnat „să redescoperim frumusețea recitării sfântului Rozariu”. Și eu vă adresez același îndemn, pentru ca, în această lună mai, toți credincioșii, de la copii la bătrâni, de la tineri la familii, să trăiască implicarea într-o intensă rugăciune mariană, prin recitarea zilnică a sfântului Rozariu și a oricărei alte devoțiuni și acțiuni liturgice și pastorale.

Sunt conștient de implicarea voastră pastorală din această lună prin intermediul atâtor inițiative care hrănesc devoțiunea către Fecioara Maria. Însă eu vă îndemn să realizăm împreună un „buchet spiritual de flori” pe care să-l oferim Fecioarei, împărtășind pe parcursul întregii luni mai următoarea inițiativă: în fiecare zi, preoții noștri vor propune o reflecție pe una dintre temele mariane alese de noi, după care va urma recitarea de către ei a sfântului Rozariu; reflecția și Rozariul vor fi recitate în direct pe facebook, iar textul reflecției va fi postat pe site-ul diecezei. Vicarul general vă va trimite indicațiile practice cu privire la cum urmează să fie realizată această inițiativă.

În această perioadă de limitare a acțiunilor liturgice și de distanțare în dialogul bisericesc avem datoria de a le oferi credincioșilor noștri mesajul că le suntem aproape și că-i susținem.

Vă mulțumesc pentru disponibilitate și încă odată vă îndemn să fim uniți în rugăciune.


† Anton Coșa
Episcop de Chișinău