Dragii mei! 

Am început să parcurgem Anul jubiliar, acest timp sfânt ce comemorează cei 25 de ani de la înființarea structurilor centrale. Cu mila şi ajutorul Domnului am celebrat deja la Chișinău Jubileul persoanelor consacrate, urmând să traversăm toate etapele pe care le-am prevăzut împreună. Prin această scrisoare circulară aş dori să vă vin în întâmpinare cu câteva reflecții legate de jubileul parohiilor, care va fi celebrat în ziua hramului fiecărei comunități. 

Așa cum vă puteți aminti de la întâlnirile noastre, am afirmat clar că această celebrare este voită în fiecare parohie pentru a da ocazie tuturor credincioșilor noștri să aducă bunului Dumnezeu laudă și mulțumire pentru toate binefacerile primite în toți acești ani. Cu alte cuvinte, această zi se doreşte a fi un moment deosebit de rugăciune și meditație, o posibilitate ghidată de a ne reîntoarce în timp şi de a analiza toate momentele de lumină şi de bucurie pe care le-am trăit de-a lungul acestor ani în creșterea şi devenirea noastră, dar şi acele momente de umbră şi de neîmpliniri care ne-au lăsat în suflete gustul amar al nereușitelor, pentru a învăța din propriile greșeli. 

În acest sens, am considerat de cuviință, împreună cu colaboratorii mei, să vă propun ca, pe lângă obișnuitele pregătiri pentru celebrarea hramului, în fiecare parohie să fie organizat, în preziua hramului, un popas spiritual, o zi sau o seară de reculegere cu tema „Istoria harului – 25 de ani pe drumul devenirii noastre”. Ar fi deosebit de semnificativ ca aceste celebrări să fie conduse chiar de către confrații noștri, preoţii născuți în Moldova sau Transnistria, fiecare în parohia sa de origine sau într-una dintre parohiile în care a activat, pentru a sublinia faptul că ei înșiși în persoană sunt o mărturie extraordinară a lucrării lui Dumnezeu în Biserica noastră particulară. Deja am avut discuții cu aceștia și ne-am înțeles astfel ca în Decanatul de Bălți să asigure prezența cei doi preoți locali, Pr. Stanislav și Pr. Vasili, în Decanatul de Centru – Pr. Petru, iar în Decanatul de Transnistria prezența să o asigure Pr. Ruslan, Pr. Vladimir și Pr. Andrei. Astfel, invit părinții parohi care urmează să organizeze jubileul în parohiile lor să ia legătura cu confrații noștri localnici, fiecare în decanatul său, și să programeze această celebrare.  

Cu aceeaşi ocazie se va desfășura pregătirea pentru o spovadă generală cu titlul: „Purificarea memoriei şi a istoriei noastre”, scopul principal fiind acela de a conștientiza toate acele aspecte dureroase în care unii sau alții ori întreaga comunitate au fost deficitari. Este important să nu uităm, asemenea poporului ales care a străbătut în rătăcire pustiul Sinai, drumul pe care Dumnezeu ne-a condus ca popor al său ales în cadrul acestei Biserici locale. Este bine să-i îndemnăm pe credincioșii noştri la o profundă analiză a modului în care au participat la viaţa comunității, cum au susţinut-o în diferitele ei activități, îndeosebi în ceea ce priveşte evanghelizarea familiei, ajutorarea săracilor, promovarea vocațiilor la sfânta preoție şi viaţa consacrată. Este necesar să conștientizăm că fiecare dintre noi avem nevoie de convertire pentru a putea continua, înnoiți, drumul nostru de credință. 

Vom cere iertare îndeosebi pentru lipsa dialogului sau dialogul defectuos între episcop, preoţi, persoane consacrate şi enoriași; pentru indiferența și pasivitatea credincioșilor la chemarea păstorilor și negarea propriei responsabilități în comunitate. Și în timp ce cerem iertare, să fim prompți în a ierta tuturor celor care ne-au greșit.  

Dragii mei, în linia celor spuse mai sus, vă trimit cu această ocazie şi o rugăciune ce a fost compusă cu ocazia acestui an, pe care fiecare comunitate este chemată să o recite în fiecare zi după liturghie. De asemenea, vă trimitem şi logo-ul jubiliar, care poate fi folosit în mod liber. Am dorit să facem și un imn pentru anul jubiliar şi, până acum, avem două propuneri concrete, care însă mai au nevoie de a trece printr-un proces de verificare specială. Atunci când ele vor fi gata, vi le vom trimite spre a fi învățate şi folosite. 

Vă doresc tuturor un Post Mare binecuvântat și multe haruri! 

† Anton Coșa