În ziua în care Biserica universală îl propune spre comemorare pe sfântul Papă Ioan Paul al II-lea – 22 octombrie – comunitatea din Sculeni, filiala parohiei Ungheni, şi-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie, celebrată de păstorul Diecezei de Chişinău, PS Anton Coşa, a început la ora 12.00, alături de episcopul de Chişinău concelebrând parohul de Ungheni, Pr. Krzysztof Płonka, şi alţi şapte preoţi din Dieceza de Chişinău şi de Iaşi. Pe lângă credincioşii catolici din Sculeni, la sărbătoarea hramului au venit şi o parte dintre credincioşii din Ungheni, precum şi pelerini din alte comunităţi catolice ale Diecezei de Chişinău. Printre oaspeţi s-a aflat şi ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, ES Artur Michalski. Episcopul a adus în dar micii comunităţi din Sculeni şi o icoană cu chipul sfântului Ioan Paul al II-lea.

După introducerea de la începutul Liturghiei în care şi-a manifestat bucuria sărbătorii, PS Anton Coşa a stropit cu apă sfinţită pereţii bisericii din Sculeni aflate încă în construcţie. De fapt, a fost prima sfântă Liturghie celebrată în biserica din Sculeni, primul lăcaş de cult din Dieceza de Chişinău închinat sfântului Ioan Paul al II-lea. În cuvântul de învăţătură, marele preot al Diecezei de Chişinău a accentuat mai ales rolul pe care sfântul papă l-a avut în renaşterea Bisericii Catolice din Moldova, el însuşi fiind consacrat episcop, la 6 ianuarie 2000, de marele pontif. Una dintre trăsăturile lui Ioan Paul al II-lea evidenţiate de PS Anton Coşa, plecând de la Lectura I proclamată la Liturghie, a fost aceea de vestitor neobosit al iubirii şi îndurării divine în lumea întreagă.

După ce credincioşii au pregustat bucuria cerească hrănindu-se cu trupul lui Cristos, Pr. Krzysztof Płonka, cel ce se îngrijeşte de binele spiritual al catolicilor din localitatea de pe malul Prutului, a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru că au jertfit din timpul lor pentru a-i înălţa rugăciuni lui Dumnezeu prin mijlocirea sfântului comemorat, menţionând că speră ca următoarea celebrare solemnă de la Sculeni să fie aceea a sfinţirii noii biserici. Apoi au fost înălţate rugăciuni pentru obţinerea de haruri prin mijlocirea sfântului Ioan Paul al II-lea. La sfârşit, după recitarea litaniei în cinstea sfântului Ioan Paul al II-lea, credincioşii au primit binecuvântarea cu relicva sfântului şi au venerat-o. Pentru toţi oaspeţii, preoţi şi laici, comunitatea din Sculeni a pregătit şi o masă de sărbătoare, cu care s-a şi încheiat celebrarea hramului comunităţii din Sculeni.

A fost o ocazie frumoasă de a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru toate binefacerile şi harurile pe care le-a revărsat asupra poporului credincios din Republica Moldova prin intermediul sfântului Ioan Paul al II-lea care, cum a menţionat PS Anton Coşa, i-a iubit atât de mult pe cei mici.

Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi!