Toate parohiile au primit formulare de consultare, peste 400 la număr, în care laicii, persoanele consacrate și preoții au putut să-și exprime un punct de vedere personal asupra temelor propuse de Secretariatul general al Sinodului.
 
Formularele au fost studiate cu atenție pentru a realiza o sinteză, așa cum a indicat și Secretariatul General al Sinodului, care va fi prezentată în următoarea etapă a „drumului sinodal„.
 
Aceeași sinteză va fi prezentată diecezei la 21 iunie 2022, când se va întruni Consiliului pastoral diecezan.
 
Odată cu redactarea textului final, care, la solicitarea Secretariatului general, trebuie să fie concis și să nu depășească zece pagini, se va încheia etapa diecezană a „drumului sinodal”, iar în septembrie va începe ctapa conferințelor episcopale și apoi cea continentală.
 
„Se încheie etapa diecezană – a comentat episcopul Anton Coșa – dar nu se încheie drumul sinodal, pentru că ceea ce s-a realizat până acum reprezintă o metodă pastorală de dialog și de ascultare care trebuie să continue în viața diecezei”.
 
 „Dieceza de Chișinău – a continuat episcopul – învață din această experiență de consultare a credincioșilor în primul rând lecția că dialogul și ascultarea sunt posibile. În plus, își stabilește două obiective, care sunt deja cunoscute în planurile sale pastorale: convertirea pastorală a parohiilor și metoda sinodală pentru lucrul în viața fiecărei comunități”.
 
Drumul sinodal va culmina în toamna anului 2023, când delegații se vor reuni la Roma pentru concluzii și vor da Bisericii universale, așa cum a dorit Papa Francisc, direcțiile orientative pentru următoarele decenii.

C. L.