La 8 decembrie 2021 se încheie anul special proclamat de Papa Francisc, pentru a-l redescoperi pe Iosif, soțul Mariei și „ocrotitorul” lui Isus, și figura sa de tată și învățător.
Anul Sfântului Iosif a fost proclamat la 8 decembrie 2020, prin Scrisoarea apostolică „Patris corde – Cu inimă unui tată”, un document pătruns de spiritualitate, dar mai ales de umanism profundă și conștientă.
Această dată a fost aleasă cu ocazia împlinirii a o 150 de ani de la proclamarea de către Papa Pius al IX-lea a Sfântului Iosif ca patron al Bisericii universale.
A fost un an trăit odată cu pandemia de Covid 19 care – scrie Papa Francisc – ne-a făcut să înțelegem importanța oamenilor obișnuiți, cei care, departe de lumina reflectoarelor, exercită zilnic răbdare și insuflă speranță, semănând coresponsabilitate. La fel ca și sfântul Iosif, „omul care trece neobservat, omul prezenței zilnice, discret și ascuns”. Cu toate acestea, protagonismul său este „un protagonism de neegalat în istoria mântuirii”.
Devoțiunea pentru sfântul Iosif este profund simțită în rândul credincioșilor, care invocă mijlocirea sa cu credință, implorând haruri și providență. Sfântul Ioan Paul al II-lea a publicat o Exortație apostolică, intitulată „Redemptoris custos”, adică „Păzitorul Răscumpărătorului”, dedicată figurii și misiunii sale în viața lui Cristos și a Bisericii.
Și Papa Francisc este foarte apropiat de sfântul Iosif, mijlocirii căruia încredințează adesea cazurile cele mai complicate, punând mici bucăți de hârtie sub o statuetă care îl înfățișează dormind. În Scrisoarea apostolică „Patris Corde”, în care indică Anul dedicat soțului Mariei, papa dezvăluie că a repetat aceeași rugăciune către sfântul Iosif în fiecare zi timp de 40 de ani.
C. L.