Într-o scrisoare trimisă tuturor episcopilor, Secretariatul general al Sinodului a lansat o chemare la începerea unui timp de rugăciune care să însoțească lucrările „drumului sinodal”, care va începe la 4 octombrie 2023. 
 
„Fără rugăciune nu va exista Sinod”. 
 
Îndemul înceăe cu această frază a Papei Francisc, amintind că fiecare botezat și fiecare Biserică particulară este implicată în acest parcurs sinodal, după cum scrie secretarul Sinodului: „Vă cer, așadar, să vă rugați pentru Sinod și să îndemnați fiecare comunitate creștină să se roage în mod unanim și neîncetat”. 
 
Îndemnul este de a trăi rugăciunea în diferitele sale dimensiuni. 
 
Rugăciunea ca ascultare. Papa Francisc a afirmat că „Sinodul ne oferă ocazia de a deveni o Biserică a ascultării, de a lua o pauză de la ritmurile noastre, de a ne opri din neliniștile noastre pastorale pentru a ne opri și a asculta” (9 octombrie 2021).
 
Rugăciunea ca adorație. Papa Francisc a spus: „Cât de mult ne lipsește astăzi rugăciunea de adorație. Atât de mulți au pierdut nu doar obiceiul, ci și noțiunea a ceea ce înseamnă a adora” (9 octombrie 2021). 
 
Rugăciunea de mijlocire. Constă în a cere Domnului să ne lumineze inimile cu puterea de viață a Duhului său, ca să știm să discernem și să împlinim voința sa. A mijloci înseamnă, de asemenea, a prelua responsabilitatea, a declara în fața lui Dumnezeu participarea noastră, implicarea noastră.
 
Rugăciunea de mulțumire. Papa Francisc a spus: „Rugăciunea de mulțumire începe întotdeauna de aici: de la a ne recunoaște precedați de har. Am fost gândiți înainte de a învăța să gândim; am fost iubiți înainte de a învăța să iubim” (30 decembrie 2020). 
 
După cum amintește secretarul general al Sinodului: „Prin rugăciunile de ascultare, de adorație, de mijlocire și de mulțumire, întreaga comunitate bisericească va fi prezentă, în puterea Duhului, la Adunarea generală, ca eveniment care îi privește pe toți cei botezați”. 
 
Toate parohiile și comunitățile călugărești au fost chemate să trăiască acest timp sinodal în comuniune cu adunarea care se va reuni la Roma cu Papa, și fie ca rugăciunea să realizeze această comuniune.

C. L.