În perioada 18-20 aprilie 2018, în cadrul Centrul European de Educație FIDES „Ioan Paul II” s-a desfășurat seminarul cu tema „Slujirea persoanei și relațiile personale”, coordonat de doi călugări dominicani din Ucraina, Pr. Nicolae Petru și Pr. Vladimir. Participanți au fost persoane consacrate, preoți și laici din aproape toate parohiile Diecezei de Chișinău, în total peste 20 de persoane.

 

Fiecare zi, Pr. Nicolae Petru Luciok OP ne uimea și ne îmbogățea cu câte ceva. Chiar dacă este încă tânăr, părintele are deja o bogată experiență de lucru cu tinerii, cu familiile, cu oamenii cu diferite dependențe. Până acum a activat în Sankt-Petersburg, Kiev, Lvov, Hmelnițk, fiind deseori chemat în diferite locuri pentru a ține exerciții spirituale și seminarii.

 

Această experiență l-a ajutat ca în timpul cursului Pr. Nicolae Petru în mod abil să îmbine teoria cu practica, având drept bază Sfânta Scriptură. Niciunul dintre participanți nu a fost lăsat deoparte, fiecare dintre ei fiind antrenat în discuții, împărtășindu-și sentimentele, propriile descoperiri, trăirile. Munca era fie individuală, fie în grup, fiind propuse teme actuale: autocunoașterea, necesitatea unității cu Dumnezeu, sănătatea familiei, domeniile importante ale vieții noastre, comunitatea nefuncțională, liniștea etc. În timpul pauzei, fiecare își alegea propria modalitate de a se odihni: meditația individuală, discuțiile, rugăciunea, odihna activă.

 

Dorim să le mulțumim tuturor colaboratorilor Centrului FIDES pentru condițiile plăcute de trai și deservire, tuturor binefăcătorilor și organizatorilor, care și-au adus contribuția la acest seminar. Un mulțumesc deosebit aducem păstorului nostru, Preasfințitul Anton Coșa, pentru abnegația cu care se îngrijește de creșterea spirituală a diecezei, și Pr. Ștefan Socaciu pentru ospitalitate, grijă și cântarea din timpul sfintelor liturghii.

Sr. Mihaela Margoșena