Sărbătoarea Sfintei Familii a fost introdusă în secolul al XVII-lea și este celebrată în mod normal în prima duminică după Crăciun, cu excepția anilor în care Crăciunul cade într-o duminică, cum este cazul în acest an, când este celebrată la 30 decembrie.
Pe lângă celebrarea liturgică, Dieceza de Chișinău a dorit să acorde o atenție sporită familiei, deoarece această temă se află în centrul actualului plan pastoral al Bisericii Catolice din Moldova, alături de cea a tinerilor și a vocațiilor. Oficiul diecezan pentru pastorația familiei, coordonat de Sr. Paula Malciuc, este în contact permanent cu parohiile pentru a dezvolta inițiative și a forma lucrători laici în acest domeniu pastoral.
Familia este prima celulă a societății și a Bisericii. Dumnezeu l-a creat după chipul său (Gen 1,26) și i-a încredințat omului misiunea de a crește, de a se înmulți, de a umple pământul și de a-l supune (Gen 1,28).
De asemenea, în luna noiembrie, clerul diecezan a fost angajat într-un curs de formare pentru a reflecta asupra temei familiei, asupra identificării căilor de pregătire pentru căsătorie și asupra catecumenatului în familiile tinere.
Parohii s-au întrebat cum să însoțească pastoral familia, să o protejeze de secularism, să o ferească de riscurile divizării și ale mondenității. În plus, a vorbi despre familie înseamnă a lua în considerare și educația copiilor și protecția persoanelor în vârstă.
Acestea sunt teme importante care necesită răspunsuri, soluții, propuneri pastorale, proiecte educaționale, cateheze și prezență în familie.
În plus, episcopul, mereu atent și exigent cu privire la activitatea pastorală concretă, a propus, fiind susținut de parohi, să fie celebrată „Ziua diecezană a familiei”, cum sunt zilele tineretului și copiilor. În iunie anul viitor, la Chișinău va fi celebrată prima ediție a acestei sărbători.
C. L.