Cu participarea episcopului, care a prezidat sfânta Liturghie, comunitatea saleziană din Chișinău a sărbătorit-o pe sfânta Maria, Ajutorul creștinilor, Fecioara lui Don Bosco. Într-adevăr, în fiecare biserică a familiei saleziene nu poate fi separat Don Bosco de Maria, Ajutorul creștinilor.
Episcopul a fost întâmpinat de Pr. Andrei Munteanu, superiorul comunității din Moldova, de Pr. Andrea Ballan, parohul Parohiei „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul Creștinilor”, și de ceilalți membri ai comunității, Pr. Sergio Bergamin și fr. Corrado Camparmo. La sfânta Liturghie au participat credincioși ai parohiei, copiii din centrul de plasament, colaboratori ai salezienilor și alți invitați.
PS Anton Coșa a ținut să le mulțumească salezienilor pentru angajamentul și slujirea pe care o desfășoară în Moldova, în pofida faptului că, în ultima vreme, din cauza pandemiei, au fost nevoiți să își reducă activitățile și au mai puține posibilități.
„Salezienii sunt un dar pentru dieceză și, de asemenea, pentru orașul Chișinău – a spus episcopul Anton Coșa – pentru că, prin oratoriul și școala profesională, le oferă tinerilor un serviciu extraordinar. De asemenea, le sunt recunoscător pentru angajamentul pastoral pe care și l-au asumat în parohie”.
Fecioara Maria a jucat un rol important în viața sfântului Ioan Bosco, încă de la naștere, când mama sa l-a consacrat sfintei Fecioare, până visele lui premonitorii.
Ioan Bosco a ales-o pe Maria, Ajutorul creștinilor drept principala patronă a familiei saleziene. El și-a plasat munca de preot și fondator sub protecția ei și i se adresa întotdeauna și în orice nevoie, pe un ton aproape colocvial, spunându-i: „Așadar, începem să facem ceva?”.
Fecioara Maria a intervenit și direct în viața sfântul Ioan Bosco, fiind suficient să ne amintim de visul, pe care l-a avut la 9 ani, când i s-a prezentat nu numai ca maestră și călăuză a sa, ci și ca „angajatoare” în favoarea tinerilor, pe care îi numea în vis: „copiii mei”. În 1844, Maria îi arata, la fel în vis, o biserică mare din Valdocco. Un vis profetic, pentru că Ioan Bosco căuta o casă pentru băieții săi.
C. L.