La 13 mai 1917, într-o localitate din centrul Portugaliei, Fatima, trei copii - Lucia dos Santos, în vârstă de 10 ani, și verișorii ei de 9 și 7 ani, Francisco și Jacinta Marto - se jucau în timp ce îngrijeau o turmă mică. În jurul orei prânzului, după ce au recitat Rozariul ca de obicei, ei au văzut două fenomene luminoase, ca două sclipiri, și apoi o misterioasă Doamnă strălucitoare cu un Rozariu în mână. Este prima dintre cele șase apariții pe care cei trei mici păstori le vor vedea până în luna octombrie. La 13 octombrie 1930, episcopul de Leiria a declarat viziunile „demne de credință”, autorizând cultul Sfintei Fecioare Maria de la Fatima.

Mii de pelerini au început a veni la Fatima pe măsură ce se răspândise vestea evenimentele supranaturale. La 13 octombrie, o mulțime, a cărui număr a fost estimat de la 30 până la 100 de mii de oameni, inclusiv numeroși jurnaliști, au asistat la „minunea soarelui”, marele semn care fusese prezis de Fecioară: după o ploaie, cerul s-a deschis și s-a văzut că cum discul solar își schimbă culoarea, dimensiunea și poziția timp de aproximativ zece minute. Un soare care putea fi fixat direct cu privirea ta. După eveniment, hainele și pământul erau uscate.

Mesajul principal al aparițiilor este legat de cele trei secrete, sau mai degrabă de o revelație în trei părți pe care Maica Domnului a făcut-o micilor păstori în apariția din 13 iulie. Lucia, devenită călugăriță, a scris primele două părți în memoriile sale, iar a treia, scrisă la 3 ianuarie 1944, a înmânat-o într-un plic sigilat episcopului de Leiria, plic care a fost apoi livrat în 1957 la Vatican și al cărui conținut a fost dezvăluit.în anul 2000.

Micii păstori au relatat că Maica Domnului a vorbit despre moartea prematură a lui Francisco și Jacinta, adăugând că Lucia va rămâne pe Pământ mult timp. Asa și a fost. Francisco s-a îmbolnăvit de „gripa spaniolă” în decembrie 1918. Jacinta a fost lovită și ea de gripa spaniolă și a murit la 20 februarie 1920. Lucia s-a alăturat surorilor din Santa Dorotea în 1925 și în 1948 carmelitanelor din mănăstirea din Coimbra, unde a rămas până la moartea sa în 2005.

Francisco și Jacinta au fost beatificați la 13 mai 2000 de sfântul Ioan Paul al II-lea și canonizați de Papa Francisc. Cauza beatificării surorii Lucia a fost deschisă în anul 2008.

C. L.