Marţi, 14 octombrie 2014, în Catedrala „Providenţa Divină” din Chişinău întreaga comunitate diecezană a îmbrăcat haine de sărbătoare. Motivul sărbătorii a fost unul dublu. Mai întâi, a fost celebrat hramul Diecezei de Chişinău, „Sfânta Fecioară Maria, Maica Bunului Sfat”, patroana Episcopiei de Chişinău. Al doilea motiv de bucurie a fost încheierea pelerinajului în dieceza noastră a Crucii şi Icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului.

Sfântă Liturghie solemnă a început la ora 11.00 printr-o procesiune sacerdotală până la altarul catedralei şi a fost celebrată de episcopul auxiliar de Iaşi, PS Aurel Percă, venit la serbare împreună cu un grup de tineri ieşeni şi câţiva preoţi din Dieceza de Iaşi. Alături de dânsul au concelebrat PS Anton Coşa, păstorul Diecezei de Chişinău, Mons. dr. Benone Farcaş, vicar general al aceleeaşi dieceze şi paroh al comunităţii „Providenţa Divină”, Mons. Cesare Lodeserto, moderatorul Curiei diecezane şi alţi 25 de preoţi veniţi din toate parohiile Episcopiei de Chişinău şi oaspeţi din Italia şi România. Au fost prezenţi ambasadorii Poloniei, României, Ungariei şi al Ordinului Suveran de Malta, precum şi un grup de cavaleri maltezi veniţi din Italia. În catedrală, plină de credincioşi, se simţea bucuria întâlnirii cu Cristos, mort pe cruce şi înviat, şi cu Mama sa, Maria, Maica Bunului Sfat şi Salvatoarea Poporului Roman.

În cuvântul de salut, PS Anton Coşa le-a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru bunăvoinţa de a se alătura bucuriei noastre, îndemnându-i pe toţi ca, prin mijlocirea Patroanei Diecezei de Chişinău, să-i aducem laudă, în faţa Crucii ZMT, lui Dumnezeu. Cuvântul de învăţătură ce a urmat proclamării lecturilor biblice şi a Evangheliei a fost ţinut de oaspetele din România, Pr. Felix Roca, ce a accentuat că Maria este cea mai bună sfătuitoare a noastră în urmarea lui Cristos şi purtarea crucii. După mărturisirea credinţei şi rugăciunea credincioşilor, a urmat jertfa euharistică, la care toţi credincioşii catolici s-au îndestulat cu trupul lui Cristos. Înainte de binecuvântarea arhierească, PS Anton Coşa le-a înmânat primilor absolvenţi ai Academiei de Studii Teologice din Chişinău, al cărei rector este Mons. dr. Benone Farcaş, certificatele de absolvire a studiilor. Imediat după, adresându-se episcopului auxiliar de Iaşi şi tinerilor din România, episcopul de Chişinău i-a îndemnat să poarte Crucea şi Icoana ZMT în Dieceza de Iaşi, care, după cum a menţionat apoi PS Aurel Percă, au devenit semne ale comuniunii dintre cele două dieceze. Apoi, tinerii din Dieceza de Chişinu le-au transmis tinerilor ieşeni cele două simboluri ale Întâlnirilor Mondiale ale Tineretului, care îşi vor continua pelerinajul lor spre Cracovia în ţara vecină, România.

După binecuvântarea arhierească, toţi credincioşii au fost invitaţi de comunitatea parohiei gazdă la o masă frăţească la Clubul „Karol”, iar preoţii şi persoanele consacrate, în sala mare a casei parohiale, avându-i în mijlocul lor pe cei doi ierarhi, au continuat să se bucure de sărbătoare.

Întreaga zi, pregătită de veghea de rugăciune din seara de luni, 13 octombrie, a fost un prilej unic de a-i mulţumi lui Isus pentru bucuria de a o avea pe Maria drept Mamă, cea care transformă apa grijilor noastre zilnice în vinul bucurie, bucurie care trece şi prin cruce.

Sfântă Marie, Maica Bunului Sfat, roagă-te pentru noi!