La 7 octombrie, în localitatea Berezovca de lângă Otaci, pe locul morții eroice a hatmanului polonez Stanisław Żółkiewski, a fost celebrată o sfântă Liturghie în aer liber pentru comemorarea marelui comandant și patriot polonez. 
 
Liturghia a fost concelebrată de Pr. Krzysztof Płonka, paroh de Ungheni, și Pr. Grigori Czubak, paroh de Cupcini și Râșcani.
 
La eveniment au participat Excelența Sa Bartłomiej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, consulul Tomasz Twardy, atașatul militar polonez, colonelul Paweł Stuleblak, reprezentanți ai autorităților locale, ai comunității poloneze, inclusiv ai tinerei comunități din Soroca.
 
În discursul său, ambasadorul a atras atenția asupra legăturii strânse dintre polonezii din întreaga lume, precum și dintre generațiile actuale, cei care ne-au precedat și cei care ne vor urma. În acest context, se poate afirma fără ezitare că efortul și sacrificiul marelui hatman Stanisław Żółkiewski, mort în urmă cu patru secole, continuă să dea roade bogate.
 
Evenimentul a încheiat complexul de manifestații prilejuite de împlinirea a 400 de ani de la bătălia de la Țuțora. Comunitatea poloneză se întâlnește regulat la obeliscul ridicat în memoria hatmanului Żółkiewski, pentru a păstra amintirea eroilor săi, aceasta fiind o datorie deopotrivă națională și creștină.
 
Întreaga Dieceză de Chișinău se roagă alături de comunitatea poloneză pentru eroii căzuți acum 400 de ani, care au luptat și au murit pentru creștinătate. La 19 septembrie, la Ungheni a fost dezvelită și binecuvântată o placă memorială, consacrată aniversării a 400 de ani de la bătălia de la Țuțora, și a fost celebrată o sfântă Liturghie, prezidată de Mons. Anton Coșa, care, în cuvântul de introducere, a vorbit despre jertfa celor căzuți cu 400 de ani în urmă, care s-au sacrificat pentru credință, Patrie și Europa.

M. Ț.