6 ianuarie – Solemnitatea Epifaniei Domnului – reprezintă pentru Biserica universală o dată importantă: în mod solemn este celebrat Pruncul Isus care, în această zi, se descoperă neamurilor, reprezentate de cei trei magi veniți din Orient ca să-l adore pe Regele veacurilor. Este încununarea profețiilor vetero-testamentare, conform cărora Mântuitorul va aduce pacea și lumina sa nu doar poporului ales, ci tuturor neamurilor.
Pentru noi, Biserica locală din Republica Moldova, data de 6 ianuarie, pe lângă semnificația ei spirituală, mai are și o semnificație istorică. Anume în această zi, în anul 2000, în Bazilica „Sfântul Petru” din Roma, sfântul Ioan Paul al II-lea l-a consacrat episcop pe păstorul diecezei noastre, Preasfințitul Anton Coșa. Și, ca să-l citez pe ambasadorul Poloniei la Chișinău, ES Bartłomiej Zdaniuk: „Preasfințite, ați atins majoratul episcopal și slujirea Preasfinției Voastre va fi și mai frumoasă de acum încolo!”
Evenimentul a fost marcat prin sfânta Liturghie celebrată începând cu ora 10.00, la 6 ianuarie 2018, în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, prezidată de Preasfințitul. După binecuvântarea apei și a sării, tradițională în Solemnitatea Epifaniei Domnului, păstorul Diecezei de Chișinău, în cuvântul de introducere, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru acești 18 ani de episcopat, la fel cum i-a mulțumit că, acum 17 ani, a avut bucuria de a-l hirotoni pe Peter Coates, primul diacon permanent al Bisericii noastre locale, precum și pentru că 6 ani în urmă, tot la 6 ianuarie, o altă bucurie i-a umplut inima: aceea de a-l hirotoni ca preot al Diecezei de Chișinău pe Pr. Vasili Cohanovschi.
Predica ce a urmat lecturilor sfinte a fost ținută de Pr. Petru Ciobanu, care a vorbit despre Darul lui Dumnezeu făcut oamenilor – Pruncul Isus – și despre darurile aduse de magi Mântuitorului, menționând că cel mai frumos dar pe care noi, drept mulțumire, i-l putem oferi lui Dumnezeu suntem noi, oamenii care ar trebui să avem inimi de aur, iar faptele noastre să fie asemenea fumului de tămâie plăcut Tatălui ceresc. La sfârșit a vorbit despre un alt dar făcut de Dumnezeu nouă: este vorba despre Biserica noastră locală, care în acest an va sărbători 25 de ani, punct de pornire pentru alte daruri: avem un episcop, avem preoți locali, avem diaconi, avem persoane consacrate. Și se cuvine să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste daruri prețioase pe care ni le-a dat nu oferindu-i ceva, ci oferindu-ne pe noi înșine.
La sfârșitul sfintei Liturghii, comunitatea l-a felicitat pe Preasfințitul Anton, menționând că dacă Papa Ioan Paul al II-lea a fost „papa pastore” iar Benedict al XVI-lea „papa professore”, Preasfințitul Anton este pentru Biserica noastră locală „papa Providenței Divine”, încheindu-și urările cu un frumos „La Mulți Ani!”
Ne alăturăm și noi acestei urări, dorindu-i episcopului nostru ani mulți și plini de binecuvântări, iar Maica Sfântă a Bunului Sfat să-l ocrotească cu mijlocirea și grija ei maternă!
Pr. Petru Ciobanu