Ca în fiecare duminică, comunitatea catolică poloneză se întâlnește în Biserica Catedralei pentru celebrarea Euharistiei și pentru mărturisirea credinței. În această duminică, a existat un motiv în plus care i-a determinat pe credincioșii naționalității poloneze să se regăsească în rugăciune: aniversarea centenarului nașterii Sfântului Ioan Paul al II-lea.
 
Celebrarea a fost prezidată de episcopul Mons. Anton Coșa și concelebrată de părintele Franț Pogrebnoi și de părintele Artur Tomasz Chruslak, cel din urmă fiind ultimul asistent spiritual al comunității poloneze.
 
La începutul liturghiei, episcopul a amintit de figura Sfântului Ioan Paul al II-lea și de modul în care papalitatea sa a îmbogățit biserica catolică din Moldova cu numeroase daruri, ceea ce va fi întotdeauna un motiv de recunoștință și laudă aduse Domnului.
 
În ultimele zile, episcopul le-a scris preoților să-și amintească acest eveniment, subliniind valoarea prezenței comunității poloneze în multe parohii și apropierea autorităților diplomatice din această țară, care în mai multe rânduri și-au manifestat disponibilitatea și ajutorul.
 
De fapt, la sfârșitul celebrării, actualul ambasador polonez în Moldova, credincios fidel în toate duminicile, luând cuvântul a trasat portretul celui omagiat cu ocazia centenarului nașterii și, datorită și abilităților sale istorice, a urmărit figura sfântului papă „care a venit de departe”.
 
Depunerea buchetelor de flori la imaginea de bronz a Sfântului Ioan Paul al II-lea, amplasată în zona din fața Catedralei, a încheiat liturghia.
 
„Nu am putut să nu prezidez această Sfântă Liturghie – a spus episcopul Anton Coșa – pentru a da mărturia personală și pentru a mulțumi comunității poloneze. Mai mult, Ioan Paul al II-lea este „părintele”, dacă poate fi definit în acest fel, al episcopatului meu și al prezenței mele ca păstor în Moldova”.
 
Episcopul a continuat: „Sfântul Ioan Paul al II-lea a fost un mare dar pentru Dieceza de Chișinău și-l putem numi un instrument al harului lui Dumnezeu pentru edificarea unei Biserici locale, care, cu binecuvântarea și aprobarea sa, și-a găsit identitatea și o călăuză pastorală și spirituală. Trebuie de amintit, pentru a aduce tribut istoriei, că Ioan Paul al II-lea, la 28 noiembrie 1993, a creat Administratura Apostolică, numindu-l administrator pe cel care vă scrie și care, la 30 octombrie 1999, a fost numit episcop și pe care, tot el, la 6 ianuarie 2000, l-a consacrat și l-a numit, la 27 octombrie 2001, episcop titular al Diecezei de Chișinău.
 
Istoria diecezei noastre este strâns legată de Ioan Paul al II-lea și prin alte aspecte, cum ar fi prezența în decursul celor 26 de ani ai acestei Biserici a numeroși preoți și persoane consacrate proveniți din Polonia, astăzi numărând patru preoți diecezani și cinci călugări, pe lângă călugărițe.
 
Relevantă este și prezența comunității poloneze, răspândită pe aproape întreg teritoriul, a cărei mărturie în viața Bisericii este un dar al lui Dumnezeu, datorită și susținerii pe care mereu o primim din partea Ambasadei Poloniei și de la toți cei care, în acești ani, au reprezentat-o”.
 
Mons. Cesare Lodeserto