La 14 martie 2019, în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău a fost celebrată o sfântă Liturghie de comemorare a Chiarei Lubich, prilejuită de cea de-a 11-a aniversări de la trecerea în Casa Tatălui a fondatoarei Mișcării Focolarelor. Liturghia a fost prezidată de Preasfințitul Anton Coșa.

Evenimentul liturgic a fost o ocazie de a ne reaminti virtuțile și mesajul evanghelic al Chiarei Lubich, care au făcut posibilă răspândirea Mișcării Focolarelor în întreaga lume. În predica sa, Preasfințitul Anton menționat că, inspirată de Duhul Sfânt, Chiara Lubich a înțeles cuvântul lui Dumnezeu într-o manieră nouă, existențială, și anume: cuvântul citit sau ascultat aduce roade concrete în viața creștinului dacă este pus în practică. Pe această cale, ea ajunge să înțeleagă supremația iubirii lui Dumnezeu, care se oferă din abundență tuturor, iubire care precedă orice acțiune a creștinului.

La final, Pr. Tiziano Baracco SDB, membru din tinerețe al Mișcării Focolarelor, a povestit despre întâlnirea sa cu carisma Chiarei Lubich, datorită căreia a învățat să transpună cuvântul evangheliei în viața de zi cu zi. Astfel a descoperit că viața se bazează pe iubirea de aproape, iar aceasta începe cu cele mai mici gesturi de atenție și ajutor acordate altor persoane.

Chiara Lubich a murit la Rocca di Papa, lângă Roma, la 14 martie 2008.

Mihail Țurcanu