Sâmbătă, 22 octombrie 2016, comunitatea catolică din satul Sculeni şi-a celebrat patronul ceresc. Sfântul Ioan Paul al II-lea, fiind amintit și comemorat în această zi, a fost în centrul atenției atât în textele sfintei Liturghii, cât, mai ales, în sufletele celor care au participat la sărbătoare. Despre acest om sfânt s-au spus, se spun și se vor mai spune multe lucruri demne de imitat, însă unul dintre aspectele cele mai importante ale vieții sale de credință a fost dorința de a readuce familia în mijlocul dezbaterilor ecleziale și de a-i acorda acesteia adevărata demnitate de care are nevoie. Cunoaștem implicarea acestui mare sfânt în propunerea celebrării a trei ani dedicați familiei, urmând modelul sfintei Familii de la Nazaret. Familia, în pontificatul papei, a reprezentat punctul de plecare, centrul și punctul de sosire al multor discursuri și audiențe generale.

Cu mic, cu mare ne-am adunat la hramul bisericii din Sculeni şi împreună am adus un cânt de mulțumire pentru viața și activitatea patronului comunității. Printre cei prezenți la acest eveniment s-au numărat câțiva preoți din Decanatul de Nord, localnicii comunității și oaspeți veniți din alte localități. Cuvântul de învățătură al părintelui Eduard Enășcuț, din Ordinul Fraților Minori Conventuali, a suscitat în fiecare participant gândul că omului de azi nu-i lipsește nimic pentru a fi sfânt. Exemplul sfântului Ioan Paul al II-lea a concretizat acest lucru, căci și el a trăit asemenea nouă și a depășit aceleași obstacole pe care încercăm să le depășim și noi, însă acest lucru el l-a făcut cu o credință nestrămutată în Mântuitorul Cristos și în preacurata Fecioară Maria.

După sfânta liturghie, localnicii au pregătit o agapă frățească, la care a fost invitată toată lumea. Voia bună și deschiderea reciprocă au făcut ca frigul de afară să nu ne împiedice să stăm, preț de câteva momente, împreună pentru a ne împărtăși din trăirile noastre zilnice.

Mulțumim patronului acestui sfânt lăcaș că ne-a dat prilejul de a sărbători memoria sfințeniei sale și că, prin exemplul vieții lui, ne-a lăsat un model vrednic de urmat în viața noastră de credință. El să reverse binecuvântarea sa asupra tuturor celor care au fost uniți cu noi la sărbătoare și să ne apropie zilnic de bucuriile care își află izvorul nesecat în Cristos.

Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi!

Pr. Krzysztof Płonka