Pentru majoritatea catolicilor din Republica Moldova sfântul Ioan Paul al II-lea rămâne a fi părinte și mijlocitor ceresc, neuitând că anume el, acum 20 de ani în urmă, a înființat Dieceza de Chișinău, iar înainte de asta a pus bazele Administraturii Apostolice pentru Republica Moldova (1993) și l-a consacrat episcop pe Preasfințitul Anton Coșa (2000). Tocmai de aceea, păstorul diecezei noastre a răspuns cu bucurie și afirmativ solicitării maestrului Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, de a organiza în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău audiția publică a spectacolului „Papa Ioan Paul al II-lea. Domnul e mântuirea mea, de cine mă voi teme?”
Evenimentul, care a avut loc duminică, 19 septembrie 2021, începând cu ora 15.00, a făcut parte din Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, care se desfășoară între 15 și 26 septembrie în capitala Republicii Moldova, anul acesta fiind prilejuită și de împlinirea a 100 de ani de activitatea ai Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.
Spectacolul, care prezintă câteva dintre întâmplările din viața sfântului Ioan Paul al II-lea, în regia artistică a tinerei regizoare de la București Maria Agnesa Pușcașu, o are ca autoare a scenariului pe Raisa Radu, născută pe plaiuri basarabene. Printre actorii care sunt în distribuția acestui spectacol radiofonic se află marele Ion Caramitru – la începutul evenimentului de duminică maestrul Petru Hadârcă spunea că mare actor avea intenția să vină la Chișinău pentru a participa la prezentarea spectacolului, însă a fost chemat în ceruri la 5 septembrie 2021 –, Damian Victor Oancea, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu etc.
Evenimentul s-a deschis cu cuvântul de salut adresat audienței de maestru Petru Hadârcă, cel care le-a adus mulțumiri Preasfințitului Anton Coșa și Pr. Mihai Balan pentru această oportunitate de a organiza audiția spectacolului chiar în inima Diecezei de Chișinău, după care dna Magda Duțu de la Radio România, care a lucrat a adaptarea radiofonică a spectacolului, a povestit despre munca depusă de întreaga echipă la realizarea acestui spectacol.
O liniște profundă s-a lăsat în sfântul lăcaș atunci când au pornit difuzoarele și a început să se audă vocea Papei Ioan Paul al II-lea în limba italiană, după care rând pe rând și-au intrat în rol actorii, iar peste toate domina vocea maestrului Ion Caramitru, izbitor de asemănătoare cu vocea marelui pontif. Alegerea arhiepiscopului de Cracovia ca urmaș al sfântului Petru, emiterea primei enciclice a Papei Ioan Paul al II-lea, „Redemptor hominis” (4 martie 1979), atentatul din Piața „Sfântul Petru” din 13 mai 1981, vizita pontifului în România (7-9 mai 1999) sunt doar câteva dintre evenimentele care au fost atât de bine prezentate. A fost o adevărată întâlnire spirituală cu marele om și papă Ioan Paul al II-lea.
La final, Pr. Petru Ciobanu, în numele Preasfințitului Anton Coșa, le-a transmis maestrului Petru Hadârcă și echipei venite de la București recunoștința pentru că ne-au făcut părtași la bucuria de a-l avea pe sfântul Ioan Paul al II-lea în sfântul nostru lăcaș, precum și urările de bine și dorința de a continua colaborarea pe tărâm cultural cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” și nu numai.
Pr. dr. Petru Ciobanu