An de an, începând cu 2011, la 22 octombrie Biserica îl comemorează pe sfântul Ioan Paul al II-lea, numele căruia îi este cunoscut, cred, fiecărui om de pe această planetă.
Karol Józef Wojtyła s-a născut la 18 mai 1920, la Wadowice, fiind al treilea copil al soților Karol Wojtyła și Emilia Kaczorowska. La vârsta de 9 ani a rămas orfan de mamă, primind și în continuare o adevărată educație umană și creștină de la tatăl său, pe care l-a pierdut în anul 1941. Din octombrie 1942, a frecventat cursurile clandestine ale Seminarului din Cracovia, fiind hirotonit preot la 1 noiembrie 1946. La 4 iulie 1958, Papa Pius al XII-lea l-a numit episcop auxiliar de Cracovia, fiind consacrat la 28 septembrie același an. La 13 ianuarie 1964, Papa Paul al VI-lea l-a numit arhiepiscop de Cracovia, același pontif creându-l cardinal la 28 iunie 1967.
La 16 octombrie 1978 a fost ales pontif, luându-și numele de Ioan Paul al II-lea, inaugurându-și solemn pontificatul la 22 octombrie. După o viață de 84 de ani, 10 luni și 15 zile și un pontificat de 26 de ani, 5 luni și 17 zile – al treilea ca lungime din istorie –, a trecut în Casa Tatălui la 2 aprilie 2005. A fost beatificat de Papa Benedict al XVI-lea la 1 mai 2010 și canonizat de Papa Francisc la 27 aprilie 2014.
Lectura I propusă pentru comemorarea sfântului Ioan Paul al II-lea, luată din Cartea profetului Isaia, ne spune „Cât sunt de plăcute pe munți picioarele celui care aduce vestea cea bună, care anunță pacea, care vestește binele, care anunță mântuirea, zicând Sionului: «Dumnezeul tău domnește»” (Is 52,7-10). Ioan Paul al II-lea a fost un astfel de vestitor, prin numeroasele sale călătorii apostolice, doar în afara Italiei având 104, cu 129 de țări vizitate. Scopul lor a fost de a spune întregii omeniri că „Dumnezeu domnește”, că „Domnul mângâie”, de a-i îndemna pe oameni să nu le fie frică să-și deschidă inimile lui Cristos. De aceea, este, pe drept cuvânt, numit „pelerinul misionar al lui Cristos”.
Mesajul pe care ni-l transmite Ioan Paul al II-lea, mai ales în această lună misionară, este acela de a deveni și noi pelerini misionari pentru Cristos, acolo unde muncim sau învățăm, unde trăim sau întâlnim oameni, acolo unde numele lui Isus este fie necunoscut, fie uitat, fie disprețuit. Ioan Paul al II-lea ne este exemplu. Nu ne rămâne decât să-l urmăm și să-i invocăm mijlocirea.
Pr. dr. Petru Ciobanu