11 noiembrie – sfântul Martin din Tours
 
Este unul dintre cei mai venerati sfinți din Occident. Născut din părinți păgâni, a fost episcop de Tours și a dus o viață monahală într-o mănăstire pe care el însuși a întemeiat-o.
 
De sfântul Martin ne amintim prin gestul său de a fi dat unui om sărac, la porțile orașului Amiens, jumătate din haina sa și apariția lui Cristos înveșmântat în acea bucată de haină.
 
Născut pe teritoriul Ungariei de azi, în anul 317, a fost botezat în 337 după șase ani de catecumenat, apoi a mers la școala marelui Ilarie de Poitiers și aici s-a retras la mănăstirea Ligugé cu scopul de a împăca viața contemplativă cu misiunea de evanghelizare.
 
După ce a înviat un catecumen, ceea ce i-a câștigat reputația de vindecător, a fost ales episcop de Tours în anul 371 și s-a dedicat evanghelizării chiar și în regiunile mai îndepărtate de Biserica sa; a ajutat, de asemenea, la stabilirea unui drept de control al Bisericii asupra statului în numele Evangheliei.
 
De ce este comemorat la 11 noiembrie? Sfântul Martin a murit la 8 noiembrie, dar data înmormântării sale este 11 noiembrie. Această dată a devenit o sărbătoare extraordinară în tot Occidentul, datorită reputației sale populare pentru sfințenie și numărului considerabil de creștini care au purtat numele de Martin. La Conciliul de la Mâcon s-a hotărât că va fi sărbătoare nelucrătoare.
 
În multe țări data de 11 noiembrie este asociată simbolic cu maturarea vinului nou, de unde și proverbul „De sfântul Martin fiecare must devine vin”, și este un prilej de sărbătoare.

C. L.