13 decembrie – sfânta Lucia

Lucia a fost una dintre victimele persecuțiilor din Imperiul Roman, din anii 303-311. Potrivit tradiției, când era deja logodită cu un tânăr de rangul ei, ea fiind dintr-o familie nobilă, mama ei fiind bolnavă, Lucia a însoțit-o într-un pelerinaj la mormântul sfintei Agata: aici a avut o viziune care a anunțat vindecarea mamei sale și viitorul martiriu.

Apoi a luat decizia să se consacre Domnului și să-și vândă averea pentru a dona veniturile săracilor. Logodnicul ei a denunțat-o guvernatorului ca fiind creștină, care a arestat-o ​​și i-a ordonat să aducă sacrificii zeilor. La refuzul ferm al Luciei, au condamnat-o la prostituție, dar când soldații au încercat să o aducă acolo, Duhul Sfânt a făcut astfel încât nimeni să nu o poată mișca, nici măcar cu o pereche de boi. Atunci guvernatorul a ordonat să fie incinerată, dar tânăra a ieșit nevătămată de pe rug.

Nu a mai rămas decât tăierea capului, însă, conform unei alte tradiții, nu a fost decapitată, ci a fost înjunghiată în gât (de altfel, statuia sfintei care este purtată în procesiune la Siracuza are un pumnal înfipt în gât). Era data de 13 decembrie 304, iar Lucia avea probabil 25 de ani.

Relicvele sfintei se află la Veneția. La început acestea se aflau în Sicilia, dar în momentul cuceririi musulmane au transportate într-un loc sigur.

C. L.