14 decembrie – sfântul Ioan al Crucii, învățătorul clasic al teologiei mistice
 
Născut în Spania în 1542, într-o familie de nobili sărăciți, a primit o pregătire intelectuală la colegiul iezuit în timp ce slujea ca asistent medical la un spital. În 1563 a îmbrățișat viața consacrată alături de frații carmeliți ai Fecioarei. Apoi, renunțând să se călugărească, a intrat în Ordinul Carmeliților, după ce a cunoscut-o pe Tereza de Avila și a fost cucerit de reforma pe care sfânta o inițiase pentru a readuce comunitățile la regula primară.
 
Și-a început activitatea împreună cu doi prieteni. Din 1572 până în 1577 a fost confesor al carmeliților mănăstirii Întrupării din Avila, unde Tereza îl prezentase drept „un părinte care este sfânt”. Dar în 1575, capitlul general al carmeliților, la Piacenza, a dat o judecată severă împotriva lui și a fraților săi, considerați „răzvrătiți, neascultători și încăpăținați”, iar Ioan, în 1577, a fost închis într-o chilie din Toledo timp de 9 luni, timp în care a suferit fizic și moral până la neliniștea mistică din Ghetsimani, pe care a descris-o mai târziu în „Cântarea spirituală”.
 
Prin intervenția Maicii Domnului a putut să fugă la carmelitele care l-au ascuns, iar apoi a trecut în Andaluzia, unde și-a petrecut restul vieții, ca superior și întemeietor al mănăstirii din Baeza.
 
A murit în mănăstirea din Ubeda. Canonizat în 1726, a fost proclamat învățător al Bisericii în 1926.

C. L.