18 octombrie – Sfântul Evanghelist Luca
 
Sfântul Paul, în salutul final din Scrisoarea către Coloseni, vorbește despre „Luca, medicul iubit”, în timp ce în Scrisoarea către Filemon îl menționează ca unul dintre „colaboratori”, iar în Scrisoarea a doua către Timotei, sfântul Paul mărturisește că îl are alături ca prieten fidel. Dar Luca este mai presus de toate un evanghelist, fiind autorul celei mai lungi dintre cele patru Evanghelii.
 
Legenda spune că și-a dorit să fie și pictor, în special al icoanelor mariane, dintre care cele mai cunoscute se păstrează în Italia. În realitate, Luca ne-a lăsat cele mai frumoase picturi din Evanghelia sa și în a doua sa lucrare, Faptele Apostolilor, un portret viu și intens al Bisericii primare.
 
Luca era un păgân, născut în Antiohia. Se pare că nu l-a cunoscut pe Isus pe pământ, deci nu era unul dintre cei șaptezeci și doi de discipoli; îl găsim lângă Paul pentru prima dată în cea de-a doua călătorie misionară (la vârsta de aproximativ 50 de ani) și apoi în călătoria de întoarcere a lui Paul la Ierusalim, unde a avut probabil ocazia de a le întâlni pe unele dintre acele femei pe care le menționează în Evanghelia sa și pe acei „slujitori ai cuvântului”, care au fost una dintre sursele scrierii sale.
 
Îl însoțește pe Paul în călătoria sa furtunoasă la Roma și este alături de el în prima și a doua captivitate romană. Nu cunoaștem nimic despre Luca după moartea lui Paul. Îi este atribuită o moarte naturală la vârsta de aproximativ 84 de ani. Luca este patron al multor academii, societăți și grupuri de artiști.

C. L.