22 octombrie – Sfântul Ioan Paul al II-lea
 
Pentru comemorarea liturgică a sfântului Ioan Paul al II-lea, Biserica a ales data de 22 octombrie, ziua în care, în 1978, Papa Wojtyla și-a început oficial slujirea petrină, după alegerile din 16 octombrie. Pontificatul său a durat 26 de ani, 5 luni și 17 zile, și a fost al treilea ca lungime din istoria Bisericii.
 
Karol Józef Wojtyła s-a născut la Wadowice, oraș situat la 50 km de Cracovia, la 18 mai 1920. La nouă ani a primit Prima Împărtășanie și la optsprezece sacramentul Mirului. După terminarea studiilor, s-a înscris la Universitatea din Cracovia. Când forțele de ocupație naziste au închis universitatea, tânărul Karol a lucrat într-o carieră și, mai târziu, în fabrica de produse chimice. Simțindu-se chemat la preoție, a urmat cursuri de pregătire la Seminarul Mare clandestin din Cracovia. După război, și-a continuat studiile, până la hirotonirea sa ca preot.
 
A fost trimis la Roma, unde și-a obținut doctoratul în teologie. În Polonia a slujit în parohie și a fost capelan pentru studenții universitari. Mai târziu, a devenit profesor de teologie morală și etică la Seminarul Mare din Cracovia. În 1958 a fost numit episcop.
 
De la începutul pontificatului său, Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat 146 de vizite pastorale în Italia și, în calitate de episcop al Romei, a vizitat 317 din actualele 332 de parohii romane. De asemenea, a efectuat 104 călătorii apostolice în întreaga lume.
 
Principalele documente date de pontif includ 14 enciclice, 15 exortații apostolice, 11 constituții apostolice și 45 de scrisori apostolice. Papa Ioan Paul al II-lea a celebrat 147 de ceremonii de beatificare pentru un total de 482 de sfinți.
 
Niciun Papă nu a întâlnit atât de mulți oameni ca Ioan Paul al II-lea: peste 17 milioane 600 de mii de pelerini au participat la audiențele generală de miercuri (peste 1160 la număr), nemaivorbind de toate celelalte audiențe speciale și ceremonii religioase (mai mult de 8 milioane de pelerini doar în timpul Marelui Jubileu al anului 2000), precum și milioanele de credincioși cu care s-a întâlnit în timpul vizitelor pastorale în Italia și în întreaga lume.

C. L.