24 ianuarie – sfântul Francisc de Sales
 
Acest gigant al spiritualității moderne s-a născut la 21 august 1567 în castelul Sales din Savoia, într-o familie nobilă. Era inițal destinat unei cariere de magistrat, dar apoi, răspunzând chemării Dumnezeu, a primit o educație culturală rafinată în Franța și Italia, unde a absolvit dreptul civil și ecleziastic în 1591.
 
După ce a refuzat funcția de senator, a fost hirotonit preot și a acceptat de la episcopul său misiunea dificilă și periculoasă de a-i re-evangheliza pe calvini. Predicile sale convingătoare și zelul său neobosit, susținute de curajul de a înfrunta greutățile și pericolele, au dus la mai multe convertiri la catolicism.
 
La vârsta de 32 de ani a fost numit episcop. Pe lângă activitatea sa de păstor zelos și de îndrumător de suflete, a înființat, împreună cu sfânta Francesca Frémyot de Chantal, Ordinul Vizitației, pe care îl dorise pentru a le permite călugărițelor să meargă în casele săracilor și bolnavilor pentru a-i sluji, dar care a fost apoi, împotriva dorinței sale, transformat într-un ordin de clauzură.
 
A murit la Lyon, la 28 decembrie 1622. Cea mai vestită lucrare a sa este „Introducerea în viața devotată”, care a devenit un fel de breviar spiritual pentru laici, o carte de asceză la îndemâna tuturor.
 
A fost canonizat în anul 1665, iar în 1923 Papa Pius al XI-lea l-a declarat patron al jurnaliștilor și scriitorilor catolici.

C. L.