3 februarie – sfântul Blaziu
Este sfântul în a cărui sărbătoare este săvârșit ritul „binecuvântării gâtului”, făcut cu două lumânări încrucișate pentru că, conform unei tradiții străvechi, episcopul Blaziu ar fi salvat un copil ce avea un os blocat în trahee.
Născut la o dată necunoscută în secolul al III-lea, Blaziu a fost numit episcop în Armenia când creștinilor din Imperiul Roman le-a fost acordată libertatea religioasă în anul 313. În urma conflictului dintre împărați din 314, au avut loc persecuții locale în Orient, cu distrugerea bisericilor, condamnarea creștinilor la muncă silnică și uciderea episcopilor: Blaziu a părăsit dieceza și a plecat să locuiască într-o peșteră, unde a vindecat animalele bolnave cu semnul crucii. Descoperit si raportat magistratului local, a fost aruncat în temniță, unde a primit si vindecat bolnavi. Acolo a avut loc miracolul copilului ce avea un os de pește blocat în trahee. Blaziu a fost apoi decapitat.
Trupul martirului a fost depus în catedrala sa din Sebaste și în anul 732 o parte din relicve au fost îmbarcate pe o corabie pentru a fi duse la Roma, dar călătoria a fost întreruptă la Maratea din cauza unei furtuni și credincioșii au primit relicvele în biserica locală, care avea să devină actuala bazilică.
C. L.