30 noiembrie – sfântul apostol Andrei
 
Sfântul apostol Andrei este comemorat la 30 noiembrie atât în Bisericile răsăritene, cât și în Occident. Potrivit tradiției ortodoxe, sfântul Andrei este onorat ca primul chemat, pentru că a fost primul dintre discipolii lui Ioan Botezătorul care a fost chemat de Domnul Isus la Iordan. S-a născut la Betsaida și a murit la Patras la 30 noiembrie anul 60.
 
În Evanghelia după Ioan, în primul capitol, este relatat momentul primei sale întâlniri cu Isus. Andrei a fost cel care a comunicat apoi fratele său Simon Petru despre descoperirea lui Mesia și l-a condus repede la el. Prezența sa este în mod deosebit subliniată în episodul înmulțirii pâinilor. Mai știm că grecii care doreau să-l cunoască pe Isus i s-au adresat și el i-a condus la Maestrul Divin. Nu avem alte informații sigure despre el, chiar dacă, în secolele următoare, au fost dezvăluite Fapte care îl privesc, dar a căror veridicitate este dubioasă.
 
Este onorat ca patron în România, Ucraina și Rusia.
 
Tradiția spune că Andrei a fost răstignit pe o cruce în forma literei X și cunoscută în mod obișnuit ca și „Crucea Sfântului Andrei”; aceasta a fost alegerea sa personală, deoarece nu ar fi îndrăznit niciodată să-l egaleze pe Maestrul său în martiriu.
 
După martiriu, conform tradiției, relicvele sfântului Andrei au fost transferate din Patras la Constantinopol. Legendele locale spun că relicvele au fost vândute de romani.
 
În secolul al XV-lea, capul sfântului Andrei a fost adus la Roma, unde a fost așezat într-unul din relicvariile din cei patru stâlpi principali ai Bazilicii „Sfântul Petru”. În septembrie 1964, ca un gest de deschidere față de Biserica Ortodoxă, Papa Paul al VI-lea a dăruit un deget și o parte din cap bisericii din Patras.
 
Prin decizia Papei Paul al VI-lea din 1964, relicvele păstrate la Roma au fost trimise înapoi la Patras, în vechiul relicvariu bizantin. Relicvele returnate sunt încă păstrate în Biserica „Sfântul Andrei” din Patras, într-o urnă specială, și sunt arătate credincioșilor în ziua comemorării apostolului, la 30 noiembrie.

C. L.