31 ianuarie – sfântul Ioan Bosco
 
Ioan Bosco s-a născut la 16 august 1815, într-o familie de țărani din Italia. La vârsta de nouă ani, Ioan a avut un vis care i-a dezvăluit misiunea la care îl chema Domnul: se afla în mijlocul unor băieți care înjurau, strigau și se băteau și, în timp ce se năpustea asupra lor cu pumnii și cu picioarele pentru a-i face să se oprească, a văzut în fața lui un om cu o față foarte luminoasă care s-a prezentat spunând: „Eu sunt Fiul aceleia căreia mama ta te-a învățat să te rogi de trei ori pe zi”; și a adăugat: „Nu cu bătaie, ci cu blândețe și caritate va trebui să-i câștigi pe acești prieteni ai tăi. De aceea, imediat începe să-i înveți despre urâțenia păcatului și frumusețea virtuții”. Atunci a apărut o femeie cu o înfățișare maiestuoasă, Fecioara Maria, care i-a spus: „Fii umil, puternic și tare”m și, punându-i mâna pe cap, a adăugat: „La timpul potrivit vei înțelege totul”.
 
La vârsta de 20 de ani a intrat la seminarul din Chieri, unde a rămas timp de șase ani și a fost hirotonit preot la 5 iunie 1841. La 8 decembrie a aceluiași an și-a început apostolatul și a apărut Oratoriul, care, după diverse vicisitudini, și-a găsit sediul definitiv. Câțiva ani mai târziu se năștea Congregația Saleziană pentru slujirea tinerilor, care va cunoaște o dezvoltare incredibilă în Italia și în lume.
 
În cadrul neobositului său apostolat educațional, sfântul și-a găsit timp și pentru a scrie numeroase cărți pentru tineri. Cu toate acestea, reputația pe care și-a câștigat-o pentru activitatea sa educativă în rândul tinerilor i-a permis să medieze în conflictele dintre statul italian și Sfântul Scaun, cum ar fi indicarea către guvern a numelor de posibili episcopi pentru bisericile vacante. Din acest motiv, este considerat unul dintre precursorii concilierii dintre Biserică și stat.
 
În 1868 a fost dedicată la Torino bazilica „Maria, Ajutorul Creștinilor”, rod al harurilor extraordinare ale Maicii Domnului și al credinței sfintului care, patru ani mai târziu, inspirat de idealuri înalte, a fondat Institutul Fiicelor Mariei, Ajutorul Creștinilor, pentru educația tinerelor.
 
Între timp, casele saleziene s-au înmulțit, iar în 1876 Ioan Bosco a organizat prima expediție misionară, având ca destinație Argentina. Din acel moment, expansiunea a continuat într-un ritm din ce în ce mai intens.
 
A murit la 31 ianuarie 1888. A fost beatificat de Papa Pius al XI-lea în 1929 și canonizat de acesta în duminica Paștelui (1 aprilie) 1934. Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit „Tată și maestru al tinerilor”.

C. L.