La 18 mai 1920, se năștea la Wadowice, în Polonia, cel care peste ani avea să fie ales urmaș al sfântului Petru, cârmuind Biserica timp de 27 ani: Ioan Paul al II-lea, care, la 1 mai 2011, a fost beatificat de Papa emerit Benedict al XVI-lea, fiind înscris în rândul sfinților la 27 aprilie 2014 de către Papa Francisc. Un papă care ne-a iubit pe noi, fiii Bisericii Catolice din Republica Moldova, pentru care a și înființat, în 1993, Administratura Apostolică, iar în 2001 Dieceza de Chișinău. Ca un prinos de recunoștință, Preasfințitul Anton Coșa, care a fost consacrat episcop de același Ioan Paul al II-lea, a decis să-i dedice un lăcaș de cult, și anume pe cel din satul Sculeni, raionul Ungheni, care a fost sfințit miercuri, 18 mai 2016. Primele lucrări la noua zidire au început la 18 mai 2014, piatra de temelie fiind pusă de păstorul diecezei noastre la 5 iulie 2014.

Evenimentul a adunat în această localitate de pe malul Prutului preoți, persoane consacrate și credincioși din întreaga dieceză și de peste hotare, în număr de aproximativ 100 de oameni, printre care Mons. Benone Farcaș, rectorului Seminarului din Iași, Pr. Grzegorz Wita, vicar episcopal pentru operele misionare din Arhidieceza de Katowice, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, dl. Arthur Michalski, un grup de seminariști de la Iași, primarul localității etc.

Sfânta Liturghie de sfințire a bisericii și consacrare a altarului a început la ora 12.00, Preasfințitul Anton salutându-i pe toți cei prezenți și chemându-i să-și unească glasurile pentru a-l ruga pe Dumnezeu să binecuvânteze noul lăcaș și comunitatea din Sculeni. A urmat un cuvânt de „Bun venit!” adresat de parohul de Ungheni, Pr. Krzysztof Płonka, care a trecut în revistă istoricul construirii noii bisericii, aducând un cuvânt de mulțumire Preasfințitului Anton și tuturor binefăcătorilor grație cărora în Dieceza de Chișinău a mai fost ridicat un templu al prezenței lui Dumnezeu. După, s-a trecut la stropirea pereților cu apă sfințită, în cadrul unei procesiuni în jurul bisericii, formată din toți preoții prezenți, în număr de 14, la sfârșitul căreia, bătând de trei ori cu cârja pastorală în ușile lăcașului de cult, episcopul le-a deschis și întreaga adunare a intrat în biserică.

Liturgia cuvântului a scos în evidență importanța zidirii Bisericii ca popor al lui Dumnezeu, piatra unghiulară fiind Cristos, iar temelia fiind apostolul Petru. În cuvântul de învățătura, preasfințitul Anton Coșa a vorbit despre împlinirea unui vis: cel al catolicilor din Sculeni, nevoiți odată să meargă la mare distanță pentru a participa la sfintele liturghii, de a avea în localitate lor, atât de aproape de ei, o biserică a lor, în care să-l laude pe Dumnezeu. După predică a urmat invocarea sfinților prin Litania tuturor sfinților. Apoi, în altar au fost depuse moaștele sfântului martir Donnino și a fost consacrat altarul, unși pereții bisericii, tămâiat și luminat atât altarul, cât și întregul sfânt lăcaș.

Sfânta Liturghie a continuat cu Liturgia euharistică, enoriașii din Sculeni fiind cei care au adus darurile la altar, pâinea și vinul devenind, prin consacrare, trupul și sângele lui Cristos, cu care s-au hrănit credincioșii. După binecuvântarea finală și sfârșitul Liturghiei a urmat o agapă frățească, alimentele rămase fiind donate azilului de bătrâni din localitate.

Pr. Petru Ciobanu